În data de 27 decembrie, Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii, cel care a vestit şi a mărturisit credința în Hristos, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun.
Sfântul mucenic Ştefan este considerat primul care a vestit şi a mărturisit credința în Iisus Hristos, dar şi care şi-a dat viața în numele ei, fiind ucis cu pietre de cei ce nu l-au crezut.
De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinții Apostoli din Ierusalim. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său însă este de origine greacă, însemnând „coroană”.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ştefan:
În data de 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, credincioşii fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit şi împart pachete persoanelor care poartă numele mucenicului Ştefan.
Cei care au probleme de sănătate sau sunt în conflicte puternice cu alte persoane este bine să aducă în interiorul căminului o icoană sfințită cu Sfântul Ştefan, dar şi să îl cinstească pe mucenic prin fapte bune, prin bunătate, prin iertarea păcatelor celui apropiat. Încercați să cădeți la pace cu cei care v-au greşit şi cereți iertare celor cărora le-ați trădat aşteptările.
În această zi, în anumite zone se prepară şi pâinicile lui Ştefan, un preparat asemănător cozonacului. Aluatul este uns cu miere, iar pâinicile se coc în forme rotunde, amintind de poartea cruntă a Sfântului Ştefan, ucis cu pietre.
Merindele sunt duse la biserică pentru sfințire, apoi împărțite copiilor săraci.