Unele femei pot avea menstruație la o lună după naștere. Altele pot aștepta chiar mai bine de un an. Dacă nu alăptezi, menstruația poate să apară, cel mai devreme, în aproximativ 10 săptămâni după naștere. Totuși cel mai probabil, aceasta va apărea la 20 de săptămâni după ce bebe a venit pe lume.

De ce nu vine menstruația imediat după naștere?

Pentru că, de obicei, prolactina, hormonul care sporește surplusul de lapte matern, inhibă apariția ovulației. Atenție, însă: nu este o regulă. Imediat după naștere, e nevoie de protecție contraceptivă, în cazul în care ai reluat activitatea sexuală și nu-ți dorești o altă sarcină. Și da, ovulația poate să apară și în lipsa ciclului menstrual regulat. Orice semn, orice eliminare mică, poate însemna apariția ciclului și, implicit, a ovulației. Este important de știut că prima ovulație după naștere nu este precedată de menstruație, deci nu poți ști exact când revine.

Când apare menstruația după naștere?

Din cauza unor dereglări hormonale, unele femei pot aștepta revenirea ciclului menstrual și până la 12 luni după naștere, și chiar mai mult în cazuri excepționale. Nu ar trebui să aștepți atât de mult fără să-ți faci griji! Mergi la un medic specialist pentru a depista cauza întârzierii menstrei, mai ales dacă îți dorești, pe viitor, și alte sarcini. 

Cum rămâne cu alăptarea?

Dacă alăptezi, lucrurile decurg un pic diferit și perioada până la apariția ciclului menstrual poate fi mai lungă. În general, menstruația nu revine atâta timp cât alăptezi exclusiv.  Pentru că nu este o regulă care se aplică în 100% din cazuri, este bine să nu neglijezi contracepția deoarece poți rămâne însărcinată și în perioada alăptării.

Din momentul în care începi diversificarea, te poți aștepta ca menstruația să revină oricând. Totuși acest lucru nu se întâmplă până nu treci de prima aniversare a copilului.

Cum va fi ciclul menstrual după naștere?

Dacă unele mămici nu vor simți nicio schimbare, pentru altele va fi mai greu sau, dimpotrivă, mai ușor. În cazul în care ciclul nu mai este regulat, de vină pot fi tot hormonii, care ar mai putea avea nevoie de o perioadă până la stabilizare. Există însă și alte motive: stresul (care produce și el prolactină), o glandă tiroidă dereglată, pierderea sau, dimpotrivă, creșterea bruscă în greutate. Toate acestea pot cauza o menstruație neregulată.

Sursa