Sistemul nervos al copilului este încă în curs de dezvoltare, de testare, dar și de încărcare constantă, iar relaxarea și odihna deplină are loc doar în somn. Copii de trei-patru ani încă mai necesită să doarmă în timpul zilei 1,5-2 ore, iar copiilor de 5-6 ani le este destulă o oră de somn diurn. Deseori, copiii refuză să meargă la somn în timpul zilei. De obicei, acest lucru se întîmplă din cauza reticenței de a întrerupe jocul distractiv sau pentru că s-a trezit prea tâîrziu dimineața. Treptat, regimul diurn se modifică, iar la șapte ani, majoritatea copiilor renunță ușor la somnul diurn.
Cînd un copil începe să renunțe la somnul din timpul zilei?
Sistematic copiii refuză să meargă la culcare în timpul zilei începînd cu vîrsta de aproximativ trei ani. La această vîrstă ei încă mai au nevoie de somnul diurn, iar părinții ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că copilul lor continuă să doarmă în timpul zilei. Somnul în timpul zilei este un lucru normal copiilor de pînă la vîrsta preșcolară.
Ce se poate face dacă copilul renunță la somnul diurn prea devreme?
În cazul în care copilul încetează să mai doarmă în timpul zilei și nu simte nici un disconfort în urma acestui lucru, atunci părinților le este suficient să se retragă din rutina zilnică , timp în care ar putea sta cu copilul, iar acesta ar putea sta culcat pe pat, doar sau jos, într-un mediu liniștit. Acest lucru contribuie, de asemenea, la o odihnă liniștită și la recuperarea și consolidarea sistemului nervos.
Influențează durata de somn din timpul zilei durata somnului pe timp de noapte?
Mulți părinți cred că cu cît mai puțin va dormi copilul ziua (sau nu va dormit deloc), cu atît mai bine va dormi noaptea. Aceasta presupunere este greșită - la fel ca și opinia că dacă puștiul va pierde energie în timpul zilei, va adormi mai rapid și mai strîns pe timp de noapte. Ba din contra, un copil prea obosit sau prea copil excitat, care are un sistemul nervos împovărat cu multe impresii, va fi mai greu de a adormi.
Poate fi impus copilul să doarmă, dacă el nu vrea?
Nu impuneţi copilul să doarmă în timpul zilei, căci nu are sens. Pentru un copil nici un are nici un rost să-l obligaţi să meargă la culcare, atunci câînd el nu este obosit sau alimentat, atunci cînd el nu ste flămînd. O altă greșeală comună este de a transforma somnul de zi într-o pedeapsă. Copilului vinovat poate fi lăsat singur într-o cameră și chiar închisă ușa, dar cu forța să-l puneţi în pat nu se poate, deoarece îi puteţi insufla o atitudine negativă față de pat şi somn.
Trebuie culcat copilul zilnic la aceeaşi oră?
Nu este necesară o precizie scrupuloasă. În cazul în care un copil este în mod clar obosit, el poate fi pus la culcare un pic mai devreme decît de obicei. În cazul în care somnul de zi al copilului este deosebit de adînc, copilul poate fi trezit un pic mai tîrziu. Mai bine să nu vă conduceţi pe ceas, ci pe sănătatea și comportamentul copilului: în mod ideal, ar trebui să adoarmă fără capricii și să se trezeacă activi şi bine-dispuși.