Fiecărui om, natura îi oferă un potențial creativ imens. Acest lucru poate fi văzut mai ales în copilărie. Numai un copil poate vedea un număr foarte mare de culori în viața gri de zi cu zi. Din păcate, societatea nu are întotdeauna un efect pozitiv asupra personalităţii și în cele din urmă toți oamenii sunt la fel.
Deci, capacităţile creativitive ale unui copil, nu numai că e necesar de dezvoltat dar şi trebuie. Numai munca de zi cu zi, este capabilă să transforme o capacitate de creație obișnuită, într-un real talent. Dacă nu dezvoltaţi aceste abilități, puteți lipsi copilul de posibilitatea de a fi talentat la vîrsta adultă. În special, oamenii de ştiinţă au demonstrat că la copiii dezvoltaţi creativ, sunt mult rar întîlnite problemele de tulburări psihice. Ei sunt mult mai puțin susceptibili căderii în depresie și isteriei. Ciar și perioada de adolescență la copiii cu potențial creativ ridicat, trece mult mai lin.
Cum începem dezvoltarea abilităţilor creative?
Una dintre cele mai simple și mai comune metode sunt varietăţile de cercuri sau secții. Dar, în aceste cazuri, părinţilor le revine doar rolul de întreținere și în aşa caz nici un rol important în dezvoltarea copilului, el nu va avea. Mult mai bine ar fi dacă aţi putea acorda un pic de timp pentru dezvoltarea sinestătătoare a capacităţilor creative la copil. Atunci îşi va extinde potențialul său, nu numai în timpul activităţilor, dar și în viața de zi cu zi, iar viteza de divulgarea a talentelor sale va fi de multe ori mai mare.
Cum se pot dezvolta acasă abilitățile creative ale copilului?
Este important să reţinem că capacitatea - este crearea a ceva nou, bazat pe ceea ce omul déjà e capabil. Astfel el îşi îmbunătăţeşte experiența sa anterioară. Deaceea este foarte important ca copilul să crească într-o atmosferă în care sunt create toate condițiile pentru dezvoltarea sa. Pentru a crea aceste condiţii nu e prea dificil. Din lucrurile de bază, puteți afla pentru sine şi pentru copil o mulțime de informații utile. De exemplu, este foarte important de mers pe jos în aer liber. Doar venind în contact cu natura, copilul înţelege cum arată iarba şi soarele, învață să recunoască copacii, florile, păsările și animalele. Aceasta, însă nu înseamnă că nu sunt necesare manualele şi alte cărţi metodoce. Dar studierea lor, în mod obligatoriu trebuie întărită cu exemple din viaţă. Puteți, de exemplu, să-i arătaţi copilului imagini cu diferite tipuri de flori. Mai apoi - ieşiţi cu el să încerce să le găsească în mediul natural. Astfel îi puteţi spune copilului dumneavoastră despre relațiile dintre oameni, despre bine și rău, zi și noapte , varietatea de culori, forme și despre mult mai multe, nu mai puțin interesante și captivante.
Unul din primii pași în dezvoltarea abilităților creative ale unui copil - este interiorul camerei în care trăiește. Forma strictă a dulapurilor, rafturile - acestea sunt cu siguranță foarte comode si practice. Dar este greu de imaginat că acest interior îl poate inspira pe copil pentru a descoperi talentele sale. Creaţi-i copilului o cameră luminoasă și festivă. În mod ideal, ar fi să faceţi frumusețea din cameră împreună cu el. Daţi copilului dumneavoastră o perie în mână și acuarele, marchere sau creioane și cerţi ca el să picteze pe perete visul său. Vă pare rău pentru tapete? Atașați, atunci pe perete o bucată mare de hârtie care să-l atragă pe el. Împreună cu copilul dumneavoastră puneţi pe rafturi jucăriile preferate. Mobilierul din dormitorul copiilor să fie de o formă neobişnuită.
Foarte uşor se dezvoltă abilităţile creative la copil prin crearea diverselor obiecte din materiale naturale. În anotimpul toamnei, se pot colecta ierbare, conuri, castane. Dar vara – concentraţi-vă copilul în selecatrea unor varietăţi de pietricele de mare, scoici, nisip colorat.
De la vârsta de patru ani, cu copiii se pot folosi astfel de jocurie pentru dezvoltarea abilităților creative: de exemplu, propuneţi copilului o păpuşa și o mașină, apoi să distribuie jucăriile printre altele care ar putea trăi în casa păpuşii și în casa mașinii. Sau propuneţi să împartă toate jucăriile în grupuri tematice: păpuși, jucării de pluș, constructor, mașină ... sau să divizeze obiectele după culoare, formă, mărime și altele.
Foarte util în dezvoltarea copilului va fi modelarea, fie din plastelină, argilă sau aluat sărat.
Chiar dacă vi se pare că copilul e cam nechibzuit şi aruncă pe podea bucăţi mici de material, acesta nu este un exercițiu fără rezultat. Astfel, copilul va cunoaşte proprietățile și caracteristicile acestui material. Un pic mai târziu, copilul va începe să modeleze elementele simple, apoi - și cele mai complexe. Puteți începe modelajul în jurul primului an ( sub supravegherea unui adult). Modelarea dezvoltă excelent nu numai abilitățile creative, dar, de asemenea, motricitatea degetelor. Și datorită dezvoltării motricităţii fine a degetelor se dezvoltă rapid şi vorbirea copilului.
Un prilej excelent pentru dezvoltarea creativității sunt sărbătorile.
De exemplu, pentru Anul Nou oferiţi-i posibilitatea copilului să decoreze pomul de Crăciun, gătiţi cu el, casa din turtă dulce sau omul de zăpadă, decorîndu-l cu materialele pe care le are la îndemână. La sărbătorile de Paști încondeiaţi ouăle împreună cu copii, faceţi mici cadouri tematice pentru prieteni și rude. În general, pentru fiecare sărbătoare a anului, puteți găsi o ocupație pentru el. Nu uitaţi de sărbătorile de schimbare a anotimpurilor, decoraţi camera lui. Toamna - decoraţi casele cu frunze galbene, în timpul iernii - să picteze pe geam cu vopsea brazi, fulgi etc, primăvara – să adune un buchet de ghiocei și toporaşi, iar vara – puneţi un coș frumos cu fructe pe birou.
La vârsta de 9-12 ani, copilului deja puteţi să-i încredințaţi să amenajeze singur un colț al casei (să plaseze florile pe pervazul ferestrei sau suvenirurile să le ajanjeze frumos pe raft), iar la 12-13 ani este deja posibil să-şi amenajeze camera lui. Oferiţi-i toate materialele necesare și atît! Nu-l deranjaţi în zborul fanteziei. Desigur, nu ar trebui să-i refuzăm ajutorul, dar numai în cazul în care el vă cere singur.
Este foarte important să se dezvolte creativitatea verbală la copil.
Pentru a face acest lucru, alcătuiţi povești cu copilul, inventând personaje inexistente sau combinînd personaje din mai multe povești într-una singură. Copiilor un pic mai mari, le puteţi propune să scrie poezii cu două din cuvintele propuse, dar care nu au nimic comun între ele.
Acum știți cum să dezvoltaţi abilitățile creative ale unui copil. Vorbiţi mai mult cu copilul, implicaţi-l în munca de creație și povestiţi-i despre lumea înconjurătoare. Dar cel mai important - iubiţi copiii, fiţi mândri de ei și apoi rezultatele vor fi cele aşteptate.