Copiii în comparaţie cu adulţii, sunt supuşi mai mult dependenţei de jocurile video, susţin psihologii. Calculatorul astăzi este prezent aproape în fiecare casă, astfel încît majoritatea părinţior contemporani se ciocnesc de problema dependenţei copiilor, fie jocurile cu „trageri”, fie de „acţiune”. Cum să readuci copilul din ghearele realităţii virtuale sau să previi apariţia acestui fapt?
Stabiliţi reguli
Trebuie să stabiliţi reguli clare. Spre exemplu, mai întîi temele apoi calculatorul. În zilele lucrătoare se recomandă ca copilul să stea în faţa calculatorului maxim o oră, iar în week-end puţin mai mult, dar cu pauze şi exerciţii pentru ochi. În cazul în care copilul nu este mulţumit de aceste condiţii, atunci pedepsiţi-l prin a-i interzice o zi sau două să stea în faţa calculatorului, în dependenţă de comportamentul său.
Stabiliţi programe speciale (software-uri)
Există programe care limitează accesul copilului la calculator. Asemenea softuri sunt uşor de instalat şi în acelaştimp vă va ajuta să stabiliţi timpul pe care îl va petrece copilul dv în faţa calculatorului. Acest software, urmăreşte regimul de lucru al utilizatorului şi-l va sili pe acesta, ca din cînd în cînd, să facă scurte pauze. Să convingi programul să te mai lase la calculator, la fel cum ar face cu mama şi tata, n-o să-i iasă. Softul acţionează în mod radical – pentru perioada de pauză blochează mouse-ul, monitorul şi tastatura. Regimul de lucru al acestor softuri este diferit. Jocul copilului poate fi întrerupt peste 20, 30 min de la lansare. Totul depinde de alegerea părinţilor.
În acelaşi timp, specialiştii recomandă folosirea parolelor şi codurilor de acces în lupta cu dependenţa copiilor faţă de calculator. Pentru acest lucru nu este nevoie de programe specializate. Dacă ve-ţi stabili o parolă calculatorului, ve-ţi şti cu precizie că copilul nu va începe să se joace fără permisiunea dv, doar dacă el nu este un tînăr geniu al calculatoarelor şi nu a învăţat încă să spargă sisteme complexe de protecţie.
Stabiliţi o relaţie bazată pe încredere
Totodată, psihologii sunt de părere că interdicţiile şi restricţiile folosite de părinţi în lupta cu calculatorul sunt ineficiente. Ar trebui să se înceapă de la climatul psihologic din familie. Specialiştii recomandă cu insistenţă ca fiecare dintre părinţi să devină prieten şi ajutor pentru copilul său. Nu vă fie frică să vă arătaţi sentimentele pentru copilul dv, dacă sunteţi supărat pe situaţia creată din cauza calculatorului. În acest caz, copilul va vedea în dvs nu sunteţi un inamic, ci un prieten apropiat care de semenea, are nevoie de sprijin.
În acelaşi timp, cuvîntul trebuie să fie autoritate. Dacă consideraţi că pentru astăzi jocurile pe calculator sunt destule, explicaţi-i copilului poziţia dvs şi nu mergeţi la compromis, expuneţi-vă condiţiile şi antrenaţi-vă în a negocia.
Pasiunea pentru jocurile virtuale, apare mereu ca rezultat al faptului că copilul dispune de mult timp liber în lumea reală. Prin urmare, asiguraţi-vă că copilul este mereu ocupat în desfăşurarea unor activităţi utile.
Experimentaţi şi propuneţi copilului să încerce diverse activităţi: dansuri, muzică, şah, desen, tenis, înot. Cui, dacă nu dvs, îi este cunoscut despre activităţile preferate ale copilului mult-iubit. Lui îi va plăcea ceva din lista cu propuneri, cu siguranţă.
Este necesar să-i treziţi copilului interes pentru jocurile active şi exerciţiile fizice, în aşa fel încît să simtă bucurie de la aceste activităţi. Asiguraţi-vă că jocurile pe calculator nu limitează şi nu substituie comunicarea reală cu colegii, prietenii şi familia.
Şi cel mai important, nu exageraţi. Nu e nevoie să excudeţi în totalitate calculatorul din viaţa copilului, doar este considerat a fi o tehnică inteligentă – aceasta este parte integrantă a lumii noastre, în care copilul nostru va trebui să trăiască.