Legenda de Ziua Îndrăgostiților îl are în prim-plan pe Sfântul Valentin sau Valentin din Terni, în latină - Valentinus, un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia)
Povestea spune că Sf Valentin a cununat un păgân cu o creștină, obișnuia să dăruiască tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și să vindece bolnavi. Sfântul Valentin, de la care a pornit, apoi, povestea Valentine`s Day, a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.
Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri.
Ce nume se sărbătoresc
În calendarul creștin ortodox sfântul Valentin este prăznuit pe 30 iulie, iar sfânta Muceniță Valentina este prăznuită pe 10 februarie. În aceste zile cei care poartă numele de Valentin sau Valentina își sărbătoresc onomastica. Totuși, mai sunt și cei care își spun ”La mulți ani” de Valentine`s Day, lucru nu întru totul greșit, deoarece, cum spueam, există un Sfânt Valentin prăznuit pe 14 februarie, în calendarul romano-catolic.
Numele Valentin/Valentina vine din latină și înseamnă cel puternic, cel sănătos. Orice om își dorește să fie sănătos și în putere pentru a putea munci și a se putea bucură de viață pe care Dumnezeu i-a dat-o.
Și nu este vorba doar de sănătatea și puterea trupului, ci și de „sanatatea” sufletului și de puterea de a trece peste greutăți și ispite. Derivate: Balint, Vali, Valeriu, Valeria s.a.