Massaru Ibuk n-a inventat jocuri și jucării educative noi ca mulți alți metodiști, însă a dat cîteva sfaturi foarte practice.
1. Învățați cît mai multe poezii pe de rost. Creierul copilului este capabil să păstreze în memorie 100-200 poezii scurte. Cu cît mai intens se folosește memoria, cu atît mai bine funcționează și se dezvoltă. Capacitatea copilului de a memora trebuie antrenată, atît timp cît copilul are plăcerea de a repeta. Există cazuri când copilul de doi ani, îl poate recita pe Ceaikovski, în timp ce semenii lui nu recită nici cele patru rînduri din cunoscuta poezie despre plîngăreața Tanya.
2. Luați copilașul pe brațe. Comunicarea, contactul fizic cu părinții afectează nu numai inteligența copilului, dar de asemenea, dezvoltă o persoană sensibilă. Și, în general - comunicarea, interacțiunea cu părinții nicodată nu este prea multă. Nou-născutul nu trebuie alintat la somnul și culcat alături de mamă.
3. Activitățile diverse. Pentru copil este foarte important să încerce cu mânuțile lor varietatea de activități cu cea mai largă gamă de subiecte, decât să se concentreze pe un singur lucru. Pe de altă parte, dacă îi reușește ceva anume dați-i încredere căci el va avea mult succes și în alte domenii.
4. Dați-i copilului creioane colorate cât mai curând posibil. Tot ceea ce face copilul cu mâinile - desenează, aruncă jucării, rupe hârtie colorată - dezvoltă inteligența și aptitudinile lui creative. Cu cât mai repede îi oferiți copilului creioanele colorate, cu atât mai bune vor fi rezultatele. Dar, în același timp, în cazul în care îl opriți ("Ține creionul corect", "Merele trebuie să fie de culoare roșie"), apoi aceasta împiedică dezvoltarea abilităților sale creatoare.
5. Antrenenați mâna stângă la fel ca și pe cea dreaptă. Atrageți atenția ca ambele mînuțe să fie folosite liber atît la mîncare cît și la joc. Oamenii din acest punct de vedere sunt mai puțin perfecți ...
6. Nu cumpărați prea multe jucării copiilor. Jucăriile în exces distrag atenția copilului. Dar dacă doriți să dezvoltați imaginația, ingeniozitatea și gândirea, nu-i cumpărați tot ce-și dorește el. În imaginația copilului o bucată de lemn sau un capac de la ibric pot fi transformate într-o casă fabuloasă sau o barcă - acest lucru este mult mai interesant decât o jucărie scumpă de la magazin, care poate fi folosită cu un singur scop.
7. Mișcați-vă mai mult. Mersul pe jos stimulează procesul de gândire și este un exercițiu pentru intelect. Nu în zădar mulți oameni talentați spun că în timpul plimbărilor pe jos în cap vin idei noi și inspirația reapare.