Sunt nevoite să stea cu copii acasă, chiar dacă aceştia au fost deja acceptaţi la instituţiile preşcolare. Este cazul a 20 de mame care spun că bat pragul grădiniţei numărul 177 din sectorul Ciocana al Capitalei deja de cinci luni şi fără niciun rezultat.
Administraţia grădiniţei strânge din umeri şi spune că nu are suficiente cadre didactice pentru a deschide o nouă grupă.
"Pentru mine este foarte dificil, întrucât eu din luna iulie trebuia să revin la muncă din concediul de maternitate, eu însă nu pot să revin la muncă. Eu sunt nevoită să stau acasă, într-un concediu suplimentar care nu se achită, ceea ce înseamnă că eu nu am nici o sursă de venit", a declarat Olga Sinet.
Părinţii îşi fac griji şi de faptul că micuţii lor ar putea rămâne în urma semenilor întrucât vor merge prea târziu la grădiniţe, iar materia pe care le-o dau părinţii copiilor ar putea fi insuficientă.
"Eu consider că copilul la trei ani trebuie să fie încadrat neapărat la grădiniţă şi problema este foarte gravă, să aşteptăm câte cinci luni, sunt copii din 2015 care trebuie să meargă la grădiniţă şi nimic", a spus Rodica Dumbrovschi.
"Suntem 70 de copii din 2014, eu nu ştiu unde o să îi încadreze pe toţi, dar faptul că până la trei ani nu l-a luat la grădiniţă că nu este lege şi nu sunt locuri, dar el la mine are deja trei ani jumate, el vrea la grădiniţă", a spus Natalia Ostan.
Responsabilii din cadrul Direcţiei Generale, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău spun că la această instituţie nu este suficient personal.
"Avem lipsă de personal didactic ceea ce nu poate să suplinească nimeni aceste unităţi, există spaţiu pentru grupe, există copii, nu există educatori", a declarat şeful adjunct al Direcţiei Generale, Tineret şi Sport, Viorica Negrei.
Administratoarea grădiniţei susţine că este în căutarea educatorilor deja de mult timp.
"A fost informată direcţia de sector, a fost informată direcţia generală, toate datele sunt date la oficiul ocupării forţelor de muncă şi noi aşteptăm. Am mai întreprins şi alte şi alte măsuri, ceea ce ţine de colegiul pedagogic, de universităţi", a spus directoarea Grădiniţei nr. 177, Lucia Cazacu.
Consiliul Municipal Chişinău a aprobat alocarea a 1,9 milioane de lei, pentru a oferi bonusuri spălătoreselor, asistenţilor medicali şi alţi angajaţi auxiliari ai grădiniţelor din Capitală până la sfârşitul anului.
Anterior, Consiliul Municipal a mai alocat 3,5 milioane de lei pentru a oferi bonusuri pentru 1.600 pentru bucătari, ajutori de bucătari, dădace şi ajutori de educatori.
În prezent, salariile lor încep de la o mie de lei şi, în funcţie de studii şi experienţă, pot ajunge până la 1.600 de lei.
Sursa: publika.md