Suntem în plin sezon al enterovirozelor, produse de către un virus numit rotavirus. Simptomele care apar sunt dureri de burtă accentuate, voma, scaunul diareic şi lipsa poftei de mâncare. În asemenea cazuri se poate instala şi febra. Primul ajutor vine din partea pediatrului, unui regim alimentar corect şi a hidratării!
Un lucru extrem de important pe care trebuie să-l reţineţi, în cazul enterovirozelor, de cele mai multe ori nu se administrează antibiotice! Însă pentru o însănătoşire grabnică, veţi avea nevoie de un regim alimentar corect, altfel tratamentul nu-şi va avea efectul .
Regimul alimentar
Alimentaţia unui copil mic, care s-a îmbolnăvit de viroză digestivă, trebuie să includă orez fiert, morcov fiert, carne slabă fiartă, brânză de vaci. Bebeluşii alimentaţi la sân, prelungesc să bea lapte. Indiferent de vârstă sunt interzise: dulciurile, cartofii, sucurile şi băuturile acidulate, fructele şi legumele care fermentează (măr, struguri, roşii etc.). Acest regim alimentar trebuie respectat minimum 3 zile, după care puteţi introduce treptat şi celelalte alimente: cartofi copţi, ouă fierte, o supă dietetică. Dacă copilul refuză să mănânce, nu-l forţaţi!
Hidratarea corectă
În cazul când copilul varsă, organismul lui se deshidratează foarte repede. Pentru aceasta trebuie să-i administraţi lichide de rehidratare, pe care le găsiţi în farmacie. Atenţie! Din cauza stării generale proaste, copilul poate să refuze ceea ce-i propuneţi să bea. De aceea, trebuie să aveţi răbdare cu micuţul bolnav şi să-l convingeţi să bea câte o lngură cu lichid din 15 în 15 minute.
Lipsa poftei de mâncare
Pe parcursul bolii, copilul nu va avea poftă de mâncare. Nu-l forţaţi dacă refuză să mănânce, important este să consume suficientă apă! Lipsa poftei de mâncare poate persista o perioadă, dar totul se normalizează în timp. În ceastă perioada, trebuie să evitaţi întrebuinţarea vitaminelor. Administrarea acestora nu rezolvă lipsa poftei de mâncare cu care se confruntă copilul după enteroviroză.
Concluzii
Pentru a ne feri odraslele de bolile sezonului rece, trebuie să însuşim axioma: Mai bine să prevenim, decât să tratăm! Doar în aceste cazuri ne vin în ajutor vitaminele şi sumplimentele nutritive. Însă care dintre acestea sunt cu adevărat benefice pentru sănătatea noastră? Pentru a afla cât mai multă informaţie la acest capitol, vă invităm pe 28 septembrie, la Seminarul de Nutriţie citit de Galina Tomaş (doctor în ştiinţe medicale, nutriţionist) cu genericul: Adevărul despre Vitamine, Microelemente şi Suplimente.
Înregistrările pentru seminarul de nutriţie se fac AICI!