E greu și pe alocuri chiar imposibil să faci shopping în țara noastră fără a utiliza plasticul. Practic fiecare produs din magazin conține oarecum plastic. Cerealele, legumele, fructele, laptele, iaurtul, cașcavalul, mezelurile, etc., toate sunt ambalate în plastic. Și atunci ce facem? Căutăm alternative!
Facem cumpărăturile la piață sau în magazinele care vă permit să alegeți personal legumele și fructele și pe care le puneți ulterior în pungile reutilizabile. La fel procedăm și în cazul cerealelor care pot fi procurate la kilogram și depozitate în recepientele reutilizabile sau în pachete de hârtie reciclabile. O soluție reală este de a prepara în condiții casnice o serie de produse precum iaurtul, cașcavalul sau untul.
Pentru a vă ușura provocarea, prezintăm câteva alternative eco pentru păstarea și depozitarea produselor.
Dacă ne referim la produse cosmetice, atunci e mai dificil din lipsa alternativelor. De exemplu este mai complicat să gesești periuțe eco din lemn sau sau să prepari șampunuri și pasta de dinți din produse naturale. În schimb, e la îndemâna tuturor de a exclude săpunurile lichide în favoarea celor naturale, șervețelele pentru bucătărie în peliculă din plastic în favoarea celor neambalate. Balsamul și deodorantul poate fi înlocuit cu produse din gospodărie, existând variate recete naturale online.
În fiecare zi, fie la locul de muncă sau în parc vedem iubitori de cafea savurând această băutură în cănuțe de unică folosință, care de fapt reprezintă un deșeu periculos și care poluează nociv deoarece sunt realizate dintr-un amestec de plastic şi aluminiu, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre staţiile de reciclare din lume nu dispun de facilităţi pentru a le recicla în mod corespunzător.
De această ne putem descurca foarte simplu cu ajutorul unei căni reutilizabile, confecționată din fibre de bambus, fiind biodegradabilă. Chiar este plăcut să bei cafeaua preferată în aer liber din propria cană și să te simți în armonie cu natura.
De exemplu, oraşulului german Hamburg a devenit primul din lume care a interzis utilizarea acestor pahare de unică folosinţă în toate instituţiile gestionate de guvern.
Analizând de fiecare dată produsele comercializate în căutarea celor mai potrivite, ne convingem repetat că o sarcină aparte le revine producătorilor, nu doar consumatorilor. Am ajuns în situația în care plasticul se folesește cu și fără folos și atât timp cât nu vor exista restricții clare pentru producători, va fi foarte dificil să reducem cantitatea de plastic generată sub formă de deșeu. Piața națională nu prea ne oferă alternative eco, fiind foarte dificil să găsești produse ecologice care le substituie pe cele din plastic.
Sursa: managementuldeseurilormd.com