Părinții, despre condițiile din grădinițele municipale

Părinții, despre condițiile din grădinițele municipale

-
//
28.02.2017

Blocuri sanitare în stare deplorabilă, tehnică veche la bucătărie, alimentație de proastă calitate – sînt doar cîteva dintre problemele întîlnite în grădinițele municipale.

Părinții, despre condițiile din grădinițele municipale

În ultima perioadă aceste detalii ies la iveală tot mai des și tot mai mulți părinți nemulțumiți își spun doleanțele, în speranța că vor fi auziți de autorități.

NOI.md a făcut legătura cu cîteva mămici ai căror copii frecventează grădinițele din capitală și a aflat care sînt probleme cu care se ciocnesc în aceste instituții.

Grădinița nr. 32, sectorul Ciocana:

„Condițiile din grupa unde merge copilul meu sînt bune, dar asta datorită faptului că au fost colectați bani de la părinți și s-a făcut reparație. Doar în primul an de grădiniță reparația blocului sanitar a costat bugetul familiei mele 3 mii de lei. În comparație cu anii 2014-2015, alimentația este mai bună acum. În meniu au apărut mai multe fructe, legume, reducîndu-se astfel cantitatea de terci pe care o primeau copiii înainte.

Ca părinte m-am confruntat cu problema taxelor ilegale. A devenit o normalitate faptul că părintele trebuie să dea bani în plic pentru: înscrierea la grădiniță, fondul lunar, reparație, salariul educatorului, zile de naștere și sărbători”.

Grădinița nr. 23, sectorul Centru:

„Blocul sanitar din grupa unde merge copilul meu este într-o stare foarte proastă, copiii dorm pe paturi din timpurile sovietice, iar saltelele nu au mai fost înlocuite de multă vreme. Geamurile au fost schimbate în luna noiembrie a anului trecut, însă grupele au continuat să funcționeze, fiind comasate, iar copiii au fost impuși să stea în praf timp de o lună.

Alimentația lasă foarte mult de dorit, deși produse alterate la noi nu erau. Totuși fructele și legumele proaspete lipsesc din meniu, iar copiilor le este servit terciul de trei ori pe zi.

O altă problemă ar fi colectarea taxelor ilegale, precum fondul grupei, de cîte 150 de lei, deși în toate grupele este afișat ordinul care interzice acest lucru. La fel, se adună bani pentru sărbători, tot cîte 150 de lei, care sînt împărțiți pentru întreg personalul grupei. Personal insuficient se întîlnește și aici: o educatoare, o singură dădacă și o asistentă medicală pentru două grădinițe”.

Grădinița nr. 98, sectorul Botanica:

„La capitolul alimentație lucrurile s-au mai normalizat, în prezent fiind servite copiilor fructele proaspete și carne de bovine, produse ce lipseau chiar în plin sezon. La bucătărie utilajele sînt vechi, unele chiar nefuncționale, iar hotele nu mai fac față. Asemenea utilaj nu permite pregătirea bucatelor conform meniurilor model.

În blocurile sanitare e dezastru: țevile sînt la iveală, teracota este veche și de diferite culori. Educatoarea și dădaca le curăță, însă reparație capitală nu a mai fost făcută de minimum 30 de ani. Am scris cerere către șefa instituției să fie suplinit bugetul și să se efectueze lucrările de reparație necesare, dar am primit refuz.

Există grupe unde nu este dădacă, iar educatoarele sînt nevoite să facă ordine, să spele vesela și să servească mîncarea. Problema lipsei de personal calificat și a celui auxiliar predomină în mai multe grupe din grădiniță. În ceea ce privește colectarea taxelor, aici ni se cere cîte 100 de lei pentru fondul grupei.

Сu toate acestea, avem și lucruri bune la grădiniță: e cald, grupele și sala festivă sînt bine amenajate, directoarea este receptivă, e nou-venită și își dorește să schimbe lucrurile spre bine”. 

Sursa: NOI.md