Perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase perioade prin care poate trece organismul unei femei. Fiecare secundă este una foarte importantă, iar fiecare decizie a viitoarei mămici poate fi decisivă pentru dezvoltarea copilului. În această perioadă, medicii recomandă femeii să fie mult mai atentă în acțiunile ei și să aibă grijă de propria sănătate mai mult decât de obicei. Din fericire trăim în era în care orice răspuns la orice întrebare poate fi obținut ușor printr-un click, dar aici apare și dificultatea de a delimita adevărul de minciună, de a face diferența între realitatea și mit. În plus, există o serie de interdicții și superstiții chiar, care se transmit oarecum din generație în generație și care capătă pe parcurs statut de adevăr. Așadar, unde se ascunde adevărul?
Am rugat-o pe dna medic Eugenia Guțu să ne comenteze unele astfel de afirmații selectate de noi, ca să ne putem da seama care dintre ele este adevăr și care este mit.
Acidul folic și fierul sunt indispensabile în primul trimestru de sarcină. Adevărat!
Studiile arată că administrarea suplimentelor de acid folic în timpul sarcinii scade cu până la 70% riscul de afecţiuni ale tubului neural.
Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei şi a celulelor roşii. Hemoglobina este o componentă a celulelor roşii care transportă oxigenul prin tot corpul.
Necesitățile de fier sunt între 27 şi 30 mg per doză şi 0,4 mg de acid folic.
În primul trimestru de sarcină fructele de mare, somonul afumat, sushi sunt contraindicate. Adevărat!
Peştele crud, precum sushi, peștele afumat sau fructele de mare congelate, negătite, sunt INTERZISE, pentru a preveni ingestia de bacterii sau virusuri periculoase.
Relațiile sexuale în timpul sarcinii sunt interzise. Mit!
În cazul unei sarcini normale, relaţiile intime în timpul sarcinii nu pot să provoace complicaţii sau probleme. Desigur, este necesar să discutaţi cu doctorul despre această situaţie, însă, în general, femeia poate să aibă relaţii intime până spre sfârşitul celui de-al treilea trimestru.
Cafeaua este interzisă. Adevărat!
Consumul mare de cofeină care se conține în cafea poate mări şansele pierderii sarcinii. Este bine să discutați cu medical dvs. despre acest aspect și să găsiți împreună soluția optimă. De asemenea, discutați cu medicul toate argumentele pro și contra consumului de cofeină și consecințele acesteia asupra fătului. Trebuie să luați în considerare și faptul că această substanţă nu se găsește doar în cafea, ci și în ceai, băuturi răcoritoare, ciocolată și chiar în unele medicamente.
Sportul este interzis. Mit!
Exerciţiile pe parcursul sarcinii sunt chiar sănătoase. Cel mai bun tip de exerciţiu în timpul sarcinii este acela cu durată şi intensitate moderată (înotul). Există şi lecţii de yoga şi pilates destinate gravidelor care au drept scop îmbunătăţirea flexibilităţii şi a tonusului. Chiar şi femeile care nu au făcut exerciţii înainte de sarcină pot începe un regim de mers şi de exerciţii de până la 30 de minute, de trei ori pe zi, după un program cu dozare treptată a eforturilor.
Un pahar de vin roșu pe zi menține nivelul hemoglobinei. Mit!
Alcoolul ajunge direct în corpul bebeluşului în concentraţii mari prin fluxul sangvin, prin cordonul ombilical, până în placentă şi poate cauza oricare din seria de simptoame incluse în Sindromul Alcoolic Fetal (SAF). Copiii cu SAF pot avea dificultăţi de învăţare, tulburări de memorie şi atenţie, precum şi probleme de limbaj, de vedere sau de auz.
Mănânci pentru doi. Mit!
Pe timpul sarcinii este necesar să vă planificați o dietă echilibrată, care să includă proteine, fructe, legume, pâine cu seminţe integrale, precum şi produse lactate degresate, cum ar fi brânza şi laptele.
Băile și dușurile cu apă fierbinte trebuie evitate. Adevărat!
Igiena corpului este importantă şi asigură eliminarea anumitor bacterii şi a riscurilor de infecţii. Băile fierbinţi, saunele, băile cu aburi şi jacuzzi sunt interzise mai ales în trimestrul al doilea şi al treilea de sarcină. Căldura poate provoca o dilatare a vaselor periferice, fiind cauza unei scăderi a tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta circulaţia sângelui de la mamă la făt.
Riscurile pot fi: înrăutăţirea alimentării fătului cu oxigen, avortul spontan în primul trimestru sau chiar pierderea sarcinii în al treilea trimestru.
Telefonul mobil și calculatorul sunt periculoase. Nu există dovezi pro sau contra!
Nu putem afirma cu siguranță care ar fi impactul telefonului mobil sau a calculatorului asupra stării generale a gravidei sau a dezvoltării intrauterine a fătului. Telefoanele mobile au început sa fie folosite intensiv după anii 1990, astfel încât este imposibil să fim siguri de efectele lor pe termen lung.
Unele cercetări realizate până în prezent atestă că nu există un impact pe termen scurt asupra sănătăţii femeii însărcinate cauzate de telefoanele mobile. Telefoanele emit unde radio scăzute, aşa-numitele radiaţii non-ionizante. Multe dintre obiectele de zi cu zi realizează acest lucru, de exemplu televizorul, calculatorul şi cuptorul cu microunde. Radiaţiile non-ionizante nu au impact atât de mare precum radiaţiile ionizante, care emit radiații X, cum ar fi aparatele radiografice şi computerele tomografice. Experţii afirmă că radiaţiile non-ionizante nu dăunează atât de mult unui copil nenăscut.
Înotul este periculos. Mit!
Dacă sarcina decurge fără probleme, atunci înotul este un bun exerciţiu, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, creşte tonusul muscular, dar şi rezistenţa la efort. În timpul înotului sunt antrenaţi simultan mai multe grupuri de muşchi ale membrelor superioare, inferioare şi alţii, iar exerciţiile fizice în sarcină sunt foarte importante pentru pregătirea naşterii. Trebuie însă ca femeia gravidă să fie sigură că nu are contraindicații pentru a practica acest tip de sport și, de asemenea, să ia în considerare calitatea apei bazinului în care urmează să înoate.
Consumul mare de lichide duce la retenţia apei în organism și la umflarea picioarelor în sarcină (edeme). Mit!
Pe parcursul sarcinii se declanşează o multitudine de mecanisme de adaptare, cum ar fi creșterile treptate de hormoni (estrogeni, progesteron), care, pe măsura evoluţiei sarcinii, declanşează mecanisme ce vor duce la creşterea volumului sangvin, creşterea permeabilităţii capilarelor (vase de calibru foarte mic de la nivelul ţesuturilor) şi vasodilataţia lor. Creşterea în volum a uterului, mai ales în ultima parte a sarcinii (trimestrul III), prin presiunea pe care o exercită asupra vaselor mari (vena cava inferioară), care asigură întoarcerea sângelui din partea inferioară a corpului înapoi către inimă, este o altă cauză a apariţiei edemelor la nivelul membrelor inferioare şi nicidecum consumul mare de lichide.
Dacă o gravidă fură sau ascunde ceva în timpul sarcinii, copilul va avea un semn pe piele de forma obiectului respectiv. Superstiție!
Această afirmație este total nefondată din punct de vedere medical. Superstiții de acest gen sunt multe şi se transmit din generație în generație, dar pe parcursul anilor nu au fost niciodată confirmate medical. Prin urmare, respectarea unor astfel de superstiții rămâne la discreția gravidei.
În timpul sarcinii nu ai voie să-ți tunzi sau să îți vopsești părul. Parțial adevărat!
Referitor la tunsul în timpul sarcinii, este evident că vorbim de o superstiție, însă referitor la vopsitul părului există foarte puţine studii care să ofere un răspuns concret la această întrebare.
O cantitate mică din produsele de colorare a părului ajunge totuși să fie absorbită în piele, dar este puţin probabil ca această cantitate să afecteze fătul.
Nu poţi rămâne din nou însărcinată dacă alăptezi. Parțial adevărat!
Riscul de sarcină este cel mai mare atunci când o femeie nu îşi poate alăpta copilul integral sau aproape integral.
"Alăptarea integrală” include atât alăptarea exclusivă (copilul nu primeşte niciun alt lichid sau aliment, nici măcar apă, în completarea laptelui matern), cât şi alăptarea aproape exclusivă (copilul primeşte vitamine, apă, suc natural sau alţi nutrienţi, în completarea laptelui matern).
"Alăptarea aproape integrală” înseamnă că sugarul primeşte o cantitate oarecare de lichid sau hrană în completarea laptelui matern, dar majoritatea meselor (mai mult de trei sferturi din toate mesele) sunt formate din lapte matern.
Alăptarea frecventă previne temporar eliberarea hormonilor naturali care declanşează ovulaţia, însă respectarea regulilor şi a alăptării integrale pentru ca aceasta să fie eficientă poate fi greu de respectat, ceea ce creşte şansele unei sarcini.
Prin urmare alăptarea poate fi privită ca metodă de contracepție, dar nu în proporţie de 100%.
Realizat de Elena Melnic