Dacă sunteți tineri părinți, vă puneți desigur întrebarea despre scaunul copilului mult mai des decât o făceați anterior. Masele fecale ale unui bebeluș pot avea diverse culori și texturi. Cum să ne dăm seama dacă acestea sunt normale sau semnalează o anumită problemă?
Ce se întâmplă la naștere
Primul scaun al copilului se numește meconiu. El este consistent și lipicios, are o culoare neagră-verzuie și se consideră normal doar în primele 3 zile de viață a copilului.
Imediat după naștere, copilul se hrănește cu colostru, iar apoi cu laptele matern. În stomăcelul micuțului, sub influența acizilor, proteinele din lapte se încheagă, iar compoziția respectivă trece în intestinul subțire. O parte din substanțele nutritive și apă se absoarbe în sânge, iar fibrele nedigerate își continuă drumul prin intestin, absorbind sucuri digestive, fiere, bacterii, care dau culori și mirosuri diferite maselor fecale.
Dacă acest proces se desfășoară în ritm nu prea accelerat, organismul copilului are timp suficient pentru a absorbi lichidele rămase, de aceea scaunul are o consistență mai solidă.
Ce să facem în caz de scaun lichid?
Să urmărim starea copilului. Dacă aceasta se înrăutățește, trebuie să ne adresăm de urgență medicului.
- Schimbați alimentația mamei. Meniul mamei poate influența asupra consistenței scaunului. Aceasta se referă în special la fructele și legumele proaspete, verdețuri, sucuri. Este bine să țineți un jurnal al alimentației mamei, iar noile produse să le introduceți treptat, în porții mici, urmărind reacția sugarului.
- Nu abandonați alăptatul. Laptele matern conține anticorpi care îl ajută pe micuț să facă față infecțiilor intestinale și alergiilor. El conține bacterii utile, care formează flora intestinului sugarului. În caz de scaun lichid frecvent, laptele matern ajută împotriva deshidratării organismului.
- Schimbați laptele praf. Există cazuri când scaunele foarte lichide ale sugarului sunt o reacție la compoziția laptelui praf. Consultați obligatoriu medicul pediatru atunci când alegeți formula de alimentație a copilului. De asemenea, schimbarea frecventă a mărcii de lapte praf poate conduce la scaune lichide.
Scaunul în cazul alimentației artificiale
Ceea ce ajunge în scutecele micuțului depinde de ceea ce mănâncă acesta. Organismul tinde să absoarbă la maximum laptele matern: uneori rămâne atât de puțin încât micuțul nu are scaun câteva zile. Însă, în general, la micuții alăptați natural scaunul este destul de frecvent și are consistența unui terci, iar părinții îl confundă uneori cu diareea. Culoarea maselor fecale poate varia între auriu, galben, verde. Ea depinde de dieta mamei. Dacă mama consumă multe produse vegetale, masele fecale ale copilului sunt verzui. În scaun pot apărea și cocoloașe brânzoase, dar ele sunt normale. Scaunul are un miros acriu caracteristic.
În cazul alimentării artificiale, culoarea scaunului poate varia de la galben-pal la maro-deschis. El are o consistență solidă, sub formă de pastă, și un miros neplăcut mai pronunțat. Scaunul bebelușului începe să devină mai solid și să capete proprietățile scaunului de adult doar după diversificarea alimentației.
De câte ori pe zi trebuie să aibă scaun un nou-născut?
Desigur, nu există o normă unică în ceea ce privește frecvența scaunului la nou-născut, după care trebuie să se orienteze absolut toți părinții. Fiecare organism este individual: în cazul unor copii alimentele sunt digerate într-o proporție mai mare, în cazul altora – într-o proporție mai mică. De aceasta depinde numărul de scaune pe zi ale bebelușului.
Ținând cont de aceste lucruri, este normal ca în prima lună de viață copilul să aibă 7-10 scaune pe zi, în funcție de numărul de mese. Copiii alăptați natural au scaune mai dese decât cei alimentați artificial.
Cât privește micuții hrăniți cu lapte praf, se întâmplă uneori ca ei să aibă scaun o dată la câteva zile. Dar aceasta nu înseamnă că ei sunt constipați. Dacă burtica este moale și micuțul nu suferă din cauza gazelor, acest lucru este normal și părinții nu trebuie să își facă griji.
Cât să ne facem griji?
Trebuie să ne adresăm la medic dacă:
- Scaunul se decolorează: capătă o nuanță de cretă. Aceasta poate însemna că sistemul hepatic și biliar al copilului nu produse suficientă bilă pentru a digera alimentele.
- Scaunul devine negru-intens. Aceasta poate vorbi despre prezența sângelui în tractul digestiv. Sângele se amestecă cu masele fecale și ele capătă o culoare mai închisă.
- Scaunul capătă o culoare roșie-intensă. Acest lucru poate fi cauzat de anumite medicamente sau coloranți alimentari. Însă pediatrul poate prescrie o analiză a maselor fecale, pentru determinarea prezenței sângelui.