Cinci copii de la grădinița numărul 113 din Capitală au ajuns la spital, iar doi dintrei ei sunt în stare gravă. Medicii au permis unuia să continue tratamentul acasă. Probele de laborator au confirmat că cel puţin doi micuţi au gastroenterită acută provocată de rotavirus.
Epidemiologii dau vina pe administraţia instituţiei preşcolare, care a fost amendată pentru nerespectarea regulilor de igienă. Între timp, grădinița își continuă activitatea.
Pacienţii au între doi şi cinci ani. Primul copil s-a adresat la spital în data de 8 decembrie. Doctorii spun că micuţii aveau febră, dureri abdominale, diaree şi vomă. Niciunul dintre bolnavi nu a fost vaccinat împotriva rotavirusului.
"Unul dintre copii, chiar doi, sunt în stare gravă, unul e în terapie intensivă. Dar infecţia rotavirală nu decurge uşor. De asta e foarte bine să fie vaccinaţi copiii. Se transmite prin toate căile, şi prin mâini murdare, şi prin apă, şi prin contact direct, şi chiar şi prin aer", a declarat şefa Spitalului de Boli Infecţioase pentru Copii, Ludmila Bârcă.
Imediat după depistarea primului caz de îmbolnăbire, specialiştii Centrului Municipal de Sănătate Publică au făcut verificări şi au constatat că în grădiniţă sunt încălcate măsurile de profilaxie a bolilor infecţioase. Drept urmare,directoarea, bucătarul-şef şi asistenta medicală au fost sancţionaţi.
"Produse alterate nu au fost depistate. Numai încălcările de ordin zilnic. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, nerespectarea măsurilor pentru bolile diareice acute. Inventarul de tranşare nu era marcat; marcarea care era, era ştearsă, era ruginită o parte şi a fost dată prescriere ca să facă curăţenie generală", a spus igienistul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Victor Nogai.
Directoarea grădiniţei dă asigurări că în prezent angajaţi aerisesc încăperile, iar copiilor le este zilnic măsurată temperatura.
"Nu avem dreptul să vă permitem la blocul alimentar, dar s-a marcat tot, reparaţii s-au efectuat, s-au efectuat toate măsurile igienice, se respectă absolut tot", a relatat directoarea grădiniţei numărul 113 din Chişinău, Galina Pâslaru.
Incidentul a ajuns şi în atenţia premierului Pavel Filip. Şeful executivului a dispus crearea unui grup de lucru care va investiga cazul.
"Informaţia de astăzi cu cinci cazuri de toxiinfecţie alimentare şi enterocolite într-o grădiniţă ne pune în situaţia să constatăm că nu avem schimbări foarte radicale. Am creat un grup de lucru din oameni competenţi. Conducătorul acestui grup este vicepremierul Brega. Până săptămâna viitoare să venim deja cu o analiză mai profundă, pentru că nu există miracole", a menţionat premierul Pavel Filip.
Rotavirusul se transmite pe cale orală din orice mediu posibil şi este foarte contagios, în special în cazul copiilor.
Sursa: publika.md