83 de grădiniţe din raioanele ţării, inclusiv din municipiile Chișinău și Bălți, vor fi renovate cu suportul Guvernului României, din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova.
Suma totală a proiectelor constituie 3.000.000 de euro.
"Proiectele sunt de două categorii. Pentru unele grădinițe va fi procurat utilajul necesar și vor fi efectuate lucrări de amenajare a teritoriului, iar pentru altele va fi elaborată documentația tehnică și vor fi renovate construcțiile din punct de vedere al eficienței energetice", a precizat ministrul Dezvoltării regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
La începutul anului curent, ministrul Vasile Bîtca a avut o întrevedere bilaterală cu Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice al României, Vasile Dîncu, în cadrul căreia a fost agreată necesitatea impulsionării valorificării ajutorului financiar nerambursabil oferit de către Guvernul României.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a promovat realizarea proiectelor de dezvoltare cu beneficii directe pentru cetățenii țării noastre și de comun acord cu partea română s-a decis continuarea Programului de renovare a grădinițelor, inițiat în anul 2014 și implementat cu succes de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).
"Aceste proiecte de investiții în infrastructura preșcolară vor crea condiții mai bune pentru copiii ce învață în grădinițele de pe întreg teritoriu al Republicii Moldova și va aduce o plus-valoare pentru sistemul de învățămînt din întreaga țară. Totodată, realizarea acestui Program va asigura continuitatea colaborării bilaterale în realizarea proiectelor inițiate în anul 2014", a subliniat ministrul Vasile Bîtca.
Finanţarea renovării instituțiilor preșcolare din țara noastră are loc în baza Acordului semnat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea progr amului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord) şi cele cinci Protocoale adiţionale ale acestuia, implementarea căruia este asigurată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova.
Sursa: Publika.md