La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale „Antarctic Panorama Penguins” a artistului plastic de origine mongolă din Germania Otgonbayar Ershuu, laureat al Marelui Premiu al Bienalei Internaţionale de Pictură Chişinău 2015, informează MOLDPRES.
Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată în fiecare an pe 18 mai.
Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a menţionat că Otgonbayar Ershuu este un artist tînăr, ancorat în cultura orientală, precum şi în cea occidentală, care abordează probleme actuale ale umanităţii: ”el și-a expus lucrările sale împotriva schimbării globale a climei și a adus la viață 20 000 de pinguini cu ajutorul pensulei în lucrarea Antarctic Panorama Penguins”.
Potrivit lui Tudor Zbîrnea, lucrarea Antarctic Panorama este o colonie de circa 20 000 pinguini reprezentați în habitatul lor din Antarctica, numit cîndva ”gheața eternă”. Pictura panoramică constă din 12 tablouri de dimensiuni egale, fiecare 150 pe 150 cm.
Însuşi Otgonbayar Ershuu a comentat astfel lucrarea sa de 9 metri lungime şi 3 metri lăţime: ”Schimbarea climei conduce la dispariţia speciilor de plante și animale pe pămînt, ca rezultat al acțiunilor umane. Cu toate acestea, umanitatea este și ea în pericol. Odată cu topirea gheții, se va topi și ea. Mă doare să văd cum suferă natura și Panorama mea vorbește despre această durere…”.
Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a subliniat că Otgonbayar Ershuu practică o pictură figurativă, spaţială, plină de sens şi de gînduri. „Creaţia lui merită o atenţie deosebită datorită unei modalităţi originale de abordare a artei plastice”, a adăugat Gheorghe Postică.
Otgonbayar Ershuu s-a născut la 18 ianuarie 1981 în Ulaanbaatar, Mongolia. La 15 ani a organizat prima sa expoziție personală. În 1998-2001 a studiat pictura tradițională mongolă în Ulaanbaatar şi în anii 2007-2010 - pictura occidentală la Universitatea de Artă din Berlin. După absolvire, a participat în calitate de pictor și restaurator la diverse situri istorice din Mongolia. În prezent activează în Germania.
Expoziţia va fi deschisă pînă la 12 iunie.
Sursa: moldpres.md