Un studiu Magenta Consulting realizat în rândul părinților din Moldova relevă câţi dintre aceştia au copii plecaţi peste hotarele. Cei mai mulţi dintre moldoveni nu ar vrea ca odraslele lor ajunse la maturitate să plece în afara ţării.
Potrivit studiului, aproximativ nouă din zece părinţi se pot lăuda cu faptul că au copiii rămaşi acasă. Datele obţinute de Magenta Consulting arată că circa 70% din moldoveni sunt părinți.
„Rezultatele studiului indică faptul că în cazul a 86% de părinți, copii sunt în Moldova, 14% din părinți au copii care muncesc în afara țării, dar sunt în continuare cetățeni ai Republicii Moldova și 9% de moldoveni au copii care sunt plecați din țară și care s-au stabilit cu traiul permanent în acea țară", relevă sondajul.
În zona de centru a ţării sunt cei mai mulţi părinţi care se bucură de faptul că fii și fiicele lor sunt pe lângă ei.
Conform sondajului, 65 la sută dintre părinții care au copii ce nu au împlinit încă 16 ani, nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din Moldova. Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în mediul rural.
Totodată, 15% din moldoveni ar vrea ca odraslele lor să-și facă studiile în altă țară, dar la finalizarea acestora, să se întoarcă acasă, iar 5% ar vrea ca copiii lor să câștige un ban peste hotare cu condiția să se întoarcă acasă.
Totuși, este destul de mare şi numărul celor care le doresc fiilor și fiicelor lor să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin — 13%.
Topul țărilor în care părinții şi-ar dori ca urmașii lor să-şi facă studiile este constituit din Marea Britanie, Franța, România, Italia, Rusia, Germania, SUA.
Țările considerate de părinți drept cele care oferă oportunități de muncă mai bune sunt: Italia, Marea Britanie, Israel, Portugalia, SUA, Elveția, Franța.
Părinții care își doresc ca în viitor copii lor să emigreze, au menționat că ar dori ca ei să se stabilească cu domiciliul peste hotare în țările: Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, Italia.
Sursa: Sputnik Moldova