Specialiștii de la Direcția Educație de la Botanica au elaborat primele meniuri noi pentru copiii de la grădinițe, scrie sanatateinfo.md. Propunerile au fost transmise responsabililor de la Centrul Național de Sănătate Publică și urmează să fie aprobate până pe 14 mai. Dacă vor fi acceptate, meniurile vor fi prezentate ulterior Ministerului Educației și reprezentanților UNICEF.
Astfel, specialiștii au elaborat patru modele de meniuri care urmează să acopere o perioadă de două săptămâni. Responsabilii au ținut cont de banii pe care îi oferă statul pentru alimentația copiilor, dar și de posibilitățile părinților de a contribui la îmbunătățirea lor.
Astfel primul meniu a fost elaborat în baza resurselor financiare oferite, pe zi, de către stat pentru fiecare copil în parte. La cel de-al doilea s-a luat în calcul și cât oferă Primăria Municipiului Chișinău. La al treilea și al patrulea meniu s-au adăugat și banii oferiți de către părinți, dacă aceștia bineînțeles vor să contribuie.
„Pentru elaborarea lor ne-am condus după resursele bănești admisibile de acum. Dintre acestea au reieșit patru modele: primul – din norma bănească pe țară -17,55 lei, al doilea meniu a fost elaborat în baza resurselor financiare oferite pentru grădinițele din Municipiul Chișinău – 18,70 lei ( dintre care 1,15 lei sunt oferiți din bugetul municipal), al treilea – o variantă cu trei lei suplimentar plătiți de părinți (în total 21,70 lei) și al patrulea – o variantă cu cinci lei suplimentar plătiți de părinți (în total 23,70 lei) pe zi. Atunci când părinții vor să se implice și să adauge o plată suplimentară de până la cinci lei, care e permisă prin lege, noi negociem meniul și facem comandă suplimentară de produse”, a declarat pentru Sănătate INFO Anatol Ivanu, șeful Direcției Generale Educație Tineret și Sport a sectorului Botanica.
Meniurile pentru copii au fost alcătuite de către asistentele medicale, directorii instituțiilor preșcolare și părinți. Deocamdată, la elaborarea lor nu au participat nutriționiștii, însă aceștia urmează să verifice calitatea propunerilor până la aprobare.
Sursa: sanatateinfo.md