Servicii mai accesibile pentru copii la nivel de asistență medicală primară

Servicii mai accesibile pentru copii la nivel de asistență medicală primară

-
//
12.02.2016

După ce la data de 27 ianuarie 2016 au  fost aprobate noi standarde de supraveghere a gravidelor în condiții de ambulator cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea maternă, acum Ministerul Sănătății își propune îmbunătățirea accesului copiilor la consultațiile medicilor pediatri.  În acest scop, Ministrul Sănătății dna  Ruxanda Glavan,  a semnat un ordin prin care aduce medicul pediatru mai aproape de medicul de familie, pentru îmbunătățirea accesului copiilor la consultațiile medicilor pediatri. Ordinul intră în vigoare începând cu 1 martie curent.

Servicii mai accesibile pentru copii la nivel de asistență medicală primară

Astfel, s-a ținut cont de recomandările specialiștilor în domeniu, care au demonstrat, că în țările unde copii beneficiază de asistență medicală mixtă (medic de familie și pediatru), rata mortalității, dar și a morbidității prin maladii cronice la copii este cu mult mai mică.  

 Pentru medicul pediatru va fi o prioritate supravegherea copiilor, de comun cu medicul de familie, conform standardelor în vigoare. Ei vor asigura monitorizarea copiilor, îndeosebi a celor care se îmbolnăvesc frecvent, suferă de boli cronice şi celor cu dizabilități, care necesită consultaţii mai aprofundate şi de lungă durată, inclusiv acopiilor născuți prematur, cu greutate mica la naștere.

Îmbunătățirea accesului copiilor la consultațiile medicilor pediatri va contribui la sporirea calității asistenței medicale acordate copiilor în condiții de ambulator, reducerea numărului de spitalizări și respectiv a cheltuielilor pentru tratament spitalicesc. Precizăm că în Republica Moldova consultarea şi  investigaţiile pentru toţi copiii sunt gratuite. De asemenea, de tratament medicamentos gratuit în condiţii de ambulator trebuie să beneficieze copiii de vârsta 0-5 ani, dar din păcate, nu toţi copiii ajung să fie consultaţi de pediatri şi să beneficieze de reţete compensate sau gratuite.

Tot în acest context, prin alte modificări ale ordinului nominalizat, la nivel de Centru de Sănătate raional au fost instituite funcțiile de specialist principal în domeniul asistenței medicale mamei și copilului și specialist în sănătatea reproducerii. Specialiștii în cauză, vor coordona activităţile din domeniul sănătății mamei și copilului, precum și sănătății reproduceriila nivel de Asistență Medicală Primară, din întreg teritoriul administrativ. În acest mod se va asigura interacțiunea cu serviciile specializate de ambulator, spitalicești, urgență prespitalicească și sănătate publică.

Astfel, Centrele de Sănătate de nivel raional, vor dispune de instrumentele necesare pentru coordonarea organizator-metodică a Centrelor de Sănătate autonome, fapt ce va permite îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate mamei şi copilului.

Sursa: ms.md