mamaplus

Șase tipuri de mame pe care le vezi zilnic în parc. Tu care dintre ele ești?

-
//
22.04.2021

Sezonul cald își intră ușor în drepturi, iar pe terenul de joacă pentru copii sau în parc vezi tot mai multe mame cu copiii. Bineînțeles, fiecare cu temperamental său și modelul său de parenting, pentru că așa se poartă în ziua de azi. Dar, până și un trecător obișnuit ar putea observa aceste cinci tipuri de mame care ies în evidență fără să le rogi prea mult. Ai curaj să recunoști tu care dintre ele ești?

Mama Social Media

O vezi pe bancă, cum frunzărește telefonul și dă like-uri. Mai aruncă o privire spre copil. Apoi două în telefon. Simte cum bate soarele perfect pentru un selfie. Își face selfie-ul în 100 de variante și mai stă 10 minute să aleagă poza perfectă. Apoi vede că soarele bate perfect și pe copil, așa cum stă el acolo, în tobogan. Îi face și lui o poză, două, trei, o sută nouă. Apoi îl duce în leagăn, pentru că trebuie făcut și un story.  Apoi este momentul să intre pe grupurile de mămici și să întrebe ce să mai facă prin parc cu copilul și ce gustări să ia pentru ăla micu' și cum să îl obosească mai tare ca să doarmă bine la prânz.

Mama Social Media are mereu telefonul în mână, este mereu conectată la internet și este omniprezentă în zeci de grupuri de mămici pe facebook, însă este complet pierdută când trebuie să socializeze cu celelalte mămici din parc. O vei vedea mereu singură pe bancă sau jucându-se cu copilul, mereu cu telefonul alături și mereu dezorientată când este angrenată în conversații.

MAMA Atotștiutoare

De ce să mai apelezi la Google sau la medic, când ai în parc un izvor nesecat de informație și păreri? Mama Atotștiutoare are un sfat, o idee, o recomandare, o părere pentru orice problemă ai. Știe și câte straturi trebuie să aibă hârtia igienică pentru copil, și nu oricum, ci din studii și din emisiunea aia pe care a vazut-o ea la Ce se întâmplă, doctore? Nu știi de ce tușește copilul? Știe ea, și începe să enumere zeci de cauze și de rezolvări. Are câteva antenuțe invizibile și, precum o albină atrasă de nectar, Mama Atotștiutoareeste atrasă de mămicile nesigure din parc, care sunt în căutare de răspunsuri pentru dilemele lor. Este plină de sfaturi și le oferă cadou oricui este dispus să le accepte. Iar dacă faci contact vizual cu ea, când pui o întrebare, ai mari șanse să pleci cu trei numere de telefon de la trei specialiști în problema ta. Uneori această mamă are și succes și sfaturile și recomandările ei sunt de un real ajutor. 

Mama Sonoră

O auzi încă de la scara blocului cum explică celui mic exact ce se întâmplă dacă se va urca pe tobogan invers decât trebuie. Apoi cum strigă după vecina ei care trece spre magazin și o roagă să îi ia și ei o pâine. Vorbește mult și tare și este prietenoasă cu toată lumea. Se mișcă întruna și vorbește întruna, iar când nu se mișcă dă indicații de o sonoritate demnă de o soprană către copilul ei aflat la 2 metri mai încolo. Țipă puternic când are ceva de reproșat copilului iar când îi sună telefonul tot parcul știe asta.

Tot parcul știe și problema pe care o are de rezolvat prin telefon, fie că vorbim despre ciuperca de la piciorul soțului ei sau de plata întreținerii acestei luni, care este prea mare, desigur, mai ales că ea are girjă să închidă caloriferele când pleacă de acasă. Chiar și așa gălăgioasă cum este, toate mămicile o plac și se strâng în jurul ei precum roiul de albina la matcă. Poate pentru că acestei mămici nu îi arde să păstreze aparențele și se comportă mereu exact așa cum este.

MAMA Curioasă

Este vecina de care te ferești mereu, pentru că dacă te prinde nepregătită te ține de vorbă cu orele. Este vecina pe care o auzi repezindu-se la vizorul ușii de fiecare dată când treci pe lângă ușa ei pe scară. Ea știe totul despre toți. Știe care bonă are o relație inadecvată, care mămică câștigă cel mai bine și care tătic are cea mai cool mașină, care copil nu doarme noaptea și care face încă pipi în pat.  Este foarte carismatică și simpatică, și reușește să te cucerească repede pentru că face ca toate discuțiile să fie despre tine. Nu te lăsa înșelată de interesul ei.

Răspunsurile pe care le dai întrebărilor ei vor deveni repede știrea de senzație a parcului, mai repede chiar decât newsfeed-ul de la Facebook. Mama Curioasă are un suflet bun, este cu adevărat interesată de viața ta, însă, din păcate, modul prin care înțelege ea să își facă prieteni este să împrăștie cu detalii tot ceea ce a aflat despre interlocutorii ei. 

Mama Lipitoare

Este mama care, probabil, când a fost copil, a avut ceva probleme de relaționare cu părinții ei sau a dus lipsă de afecțiune. Este excesiv de grijulie cu propriul ei copil și planează precum un elicopter în jurul lui, fiind mereu prezentă în cercul de acțiune al acestuia. Și asta este valabil și pentru un preșcolar de 4 an, cât și pentru un preadolescent de 11. Este ipohondră,  mereu suferindă de ceva, mereu propagând și asupra copilului vreo boală cunoscută sau necunoscută și mereu suspicioasă cu privire la ceilalți copii și la microbii și bacteriile pe care aceștia i-ar putea împărți cu propriul ei copil.

Nu are timp de prea multă socializare cu celelalte mămici pentru că este aproape de-a dreptul lipită de copilul ei, atentă să nu care cumva să se lovească sau să fie lovit. De cele mai multe ori o vezi orbitând în jurul unui leagăn sau tobogan, cu privirile ca de laser îndreptate spre cel mic și în bloc start să îl apere de orice amenințare. 

Mama Gospodină

Aceste mame au mereu la îndemână un pachet cu gustări pentru copiii vecinelor și ai mămicilor pe care le cunosc întâmplător în parc. Deși foarte multe mame le detestă, ele vor insista că produsele sunt cât se poate de proaspete, iar checul a fost preparat dis-de-dimineață și este făcut după o rețetă specială, fără gluten sau adaosuri nocive. Mai rău este atunci când mamele gospodine mai strecoară în pachetul cu gustări pentru copii și niște chipsuri sau produse de tip fast food, cu ideea că: ”O dată în lună n-are cum să-i facă nimic rău copilului”.