mamaplus

Virusul COVID-19 poate distruge placenta, privând fătul de oxigen, avertizează specialiștii

-
//
21.02.2022

Infecția cu COVID-19 poate afecta plămânii și alte organe respiratorii, însă este cunoscută și pentru efectele sale devastatoare asupra altor părți ale corpului, inclusiv asupra fătului. Așadar, virusul poate duce la complicații în sarcină, dacă nu ești vaccinată.

O echipă internațională de cercetare formată din 44 de membri a studiat cazurile a 64 de bebeluși născuți morți și patru decese neonatale precoce din 12 țări, pentru a determina modul în care COVID-19 a cauzat decesele bebelușilor ai căror mame erau nevaccinate, a raportat USA Today. Descoperirile, publicate în Archives of Pathology & Laboratory Medicine au arătat că infecția cu COVID-19 distruge placenta, privând fătul de oxigen.

„Studiul nostru a identificat insuficiența placentară drept cauza principală a deceselor neonatale la femeile cu COVID-19, în timpul sarcinii. Printre cele 68 de cazuri, o medie de 77% din placentă a fost distrusă și a devenit incapabilă de a susține nevoile fetale, ducând la nașterea fătului mort sau la moartea neonatală precoce”, a spus dr. David Schwartz, un patolog din Atlanta, care a condus studiul.

COVID-19 poate provoca leziuni ale placentei

Echipa a descoperit, de asemenea, leziuni induse de virus în placentă, care blocau fluxul sanguin matern și fetal, dar și oxigenul, provocând leziuni ale placentei. Toate placentele aveau celule moarte, care constituiau bariera celulară majoră dintre mamă și făt, cunoscută sub numele de necroză trofoblastică.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că a existat o altă complicație placentară care ar fi putut fi cauzată de virus. O acumulare rară de celule inflamatorii numită intervilozită histiocitară cronică, care a fost observată în 97% dintre cazurile studiate de echipa internațională de cercetare. Mai mult, cercetătorii au presupus că multe dintre infecții erau din varianta Delta, și nu Omicron.