Cea mai importantă și intensă perioadă de dezvoltare pentru un copil este cea uterină. Nu ne limităm strict la dezvoltarea fizică atunci când spunem asta și la funcționalitatea organelor interne, ci și la dezvoltarea creierului.

În timpul celor 9 luni de sarcină, creierul copilului tău are parte de cea mai accelerată creștere. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că îi vei asigura un mediu perfect pentru această evoluție; odihnă, alimentație sănătoasă, mișcare fizică, hidratare și reducerea factorilor de stres sunt doar câteva dintre lucrurile de care trebuie să te îngrijești cu mai multă atenție în această perioadă.

În primele 5 săptămâni de sarcină, embrionul nici nu este format încă; micuțul tău are mărimea comparabilă cu cea a unei semințe de susan. Pe măsură ce embrionul va începe să se dezvolte, sistemul nervos (creier, coloana vertebrală) va avea întâietate, urmat de cel circulator și de inimă. În săptămânile 8-10, copilul va începe să capete formă; vei putea observa asta la ecograf, când îi vei distinge mânuțele, degetele, ochii, nasul și gura. După săptămână 10, organele și mușchii vor începe, la rândul lor, să se dezvolte; mișcările nu sunt excluse în aceasta perioada, ba dimpotrivă.

Poți urmări toate aceste schimbări cu ajutorul celui mai bun ghid pentru mămici – Calendarul de Sarcină.

În săptămâna 12 putem vorbi deja despre rinichi funcționali și despre mișcări ale capului și mușchilor faciali. În săptămânile 16-20, creierul, deja aflat într-un stadiu avansat de dezvoltare, va fi conectat de către nervi cu restul corpului. Bebelușul este foarte sensibil la stimuli în această perioadă și începe să cunoască simțurile, așa că l-ai ajuta mult dacă i-ai furniza un mediu propice cu mângâieri, conversații, muzică.

Creierul bebelușului tău se dezvoltă enorm până în luna a 7-a de sarcină și devine funcțional, însă asta nu înseamnă că ultimele 2 luni de sarcină nu sunt la fel de importante. Chiar dacă micuțul este pregătit pentru viața extrauterină deja, drept dovadă fiind numeroasele nașteri premature care au loc la această vârstă, lunile a 8-a și a 9-a stabilizează dezvoltarea creierului. Asigură-te, așadar, că îi vei furniza și în această perioadă toți nutrienții de care are nevoie și rămâi fidelă unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Evită consumul de alcool în perioada sarcinii și fumatul, deoarece astfel de obiceiuri ar putea afecta dezvoltarea creierului copilului tău. De altfel, orice obicei nesănătos ar putea avea un impact asupra sa în timpul sarcinii, așa că cel mai indicat este să rămâi pe partea sigură a baricadei.

S-a demonstrat că un rol important în dezvoltarea creierului fătului în timpul sarcinii îl au și acizii grași sănătoși Omega 3; aceștia se găsesc de regulă în pește, însă dacă nu ești o consumatoare înrăită, poți să-i asiguri aportul potrivit de Omega 3 cu suplimente nutritive precum sunt pilulele cu ulei de pește, supranumite și drept “hrană pentru creier”.