Urinarea frecventă este unul dintre principalele simptome de sarcină. Imediat după ce ai rămas însărcinată, modificările hormonale din corpul tău fac ca sângele să circule mai rapid la nivelul rinichilor. Din acest motiv, vezica urinară se va umple mai des, iar acest lucru duce la urinarea frecventă. Acest simptom cu greu va fi trecut cu vederea, mai ales că te vei trezi și în timpul nopții pentru a merge la baie.
În cazul unei femei însărcinate, volumul de sânge crește cu 50% față de perioada de dinainte de sarcină. Astfel, o cantitate mult mai mare de lichid va fi procesată de rinichi.
Pe lângă urinarea frecventă, spre sfârșitul sarcinii vei simți că uterul aflat în creștere presează asupra vezicii urinare.
Urinarea frecventă se va opri la câteva zile după ce ai nascut. Imediat după naștere, vei continua să urinezi des și în cantități mari deoarece corpul tău elimină lichidul în exces reținut în timpul sarcinii.
Cum putem reduce urinarea frecventă:
Acest simptom al sarcinii poate fi redus dacă eviți lichidele cu un efect slab diuretic (cafeaua, ceaiul, și mai ales alcoolul, care ar trebui evitat oricum în sarcină).
Un alt truc pe care îl poți încerca data viitoare când mergi la baie este să te apleci în față, în timp ce urinezi, pentru a ajuta golirea completă a vezicii.
Cel mai important sfat de care trebuie să ții cont este să nu te însetezi, crezând că astfel vei reduce vizitele la toaletă. Este bine să te menții hidratată în timpul sarcinii.
Ce poți face, în schimb, este să reduci lichidele băute seara, cu câteva ore înainte de culcare, pentru a evita măcar trezitul în timpul nopții.
Motive pentru care o femeie nu-și dă seama că e însărcinată în primele săptămâni:
Femeile care încearcă să rămână însărcinate monitorizează fiecare aspect al ciclului lor menstrual și au teste de sarcină la îndemână, însă pentru multe femei, sarcina vine ca o surpriză.
Chiar dacă majoritatea femeilor iau cu regularitate mijloace de contracepție, există loc pentru erori. O pilulă contraceptivă, luată exact când trebuie, poate să dea eroare în proporție de 1-2%. Asta înseamnă că există probabilitatea ca și femeile care folosesc aceste pilule să rămână însărcinate.
În plus, multe dintre paciente nu experimentează simptome precum grețurile de dimineață sau pot avea menstruație neregulată. De asemenea, multe femei pot prezenta scurgeri, acel „spotting”, care este comun după ce apare sarcina, iar femeile pot presupune că a fost ciclu menstrual, excluzând astfel o posibilă sarcină.
Tulburările de alimentație, modificările în greutate și obezitatea pot duce la menstruație neregulată sau chiar lipsa acesteia. La fel și stresul sau diabetul necontrolat. Medicamentele, inclusiv cele pentru anxietate sau epilepsie, pot da peste cap ciclul menstrual.