mamaplus

Urania Cremene: 10 lucruri pe care le poți face pentru copilul tău în timpul sarcinii

-
//
28.11.2019

Sarcina presupune o atenție specială a viitoarei mămici asupra fătului din burtică. Femeia gravidă trebuie să țină cont de niște reguli și sfaturi utile, stabilite de către medici, menite să mențină atât sănătatea mamei, cât și a bebelușului.

Urania Cremene, unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting, vine în ajutorul mamelor cu o listă de idei și recomandări pe care să le ia în calcul în timpul sarcinii:

1. O alimentație corectă și sănătoasă

Probabil ai auzit și tu expresia „De acum trebuie să mănânci cât pentru doi!”. Ei bine, te rog să iei în considerare că e important mai degrabă ce mănânci, decât în ce cantități. O alimentație corectă contribuie atât la sănătatea ta, cât și la furnizarea elementelor nutritive necesare copilului, pentru o bună creștere și dezvoltare intrauterină. Consumă cât mai multe fructe și legume crude, pește, nuci și încearcă să elimini zahărul și mâncarea de tipul fast-food.

2. Stare de liniște

Asigură-te că dormi destul, te detașezi de momentele tensionante și ai suficiente momente de odihnă peste zi. Din varii motive, specialiștii recomandă să eviți să dormi pe spate. Cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii este pe o parte, de preferat partea stângă. În plus, dacă ții între picioare o pernă, poziția devine mai confortabilă și pentru tine, iar bebelușului îi asigură o circulație mai bună a sângelui spre placentă.

3. Activitate fizică

Pe parcursul sarcinii corpul capătă alte forme și de aceea e important să faci mișcare. Fie că preferi yoga, stretching, plimbări zilnice, înot sau alergare ușoară, aceste activități fizice îți vor pregăti organismul pentru naștere și te vor ajuta să revii rapid la condiția fizică de dinainte de sarcină.

4. Cât mai puțin timp cu gadgeturile și tehnologia

Evită, pe cât posibil, mai cu seamă cu o oră înainte de culcare, să stai cu ochii în fața unui gadget. Expunerea la lumina albastră a ecranelor afectează somnul de noapte, influențând negativ producerea de melatonină, hormonul care reglează somnul.

5. Acid folic după prescripția medicului, înainte și până în a 13-a săptămână de sarcină

Acidul folic este vitamina care ajută la formarea și regenerarea celulelor din organism și este important să te asiguri că o integrezi în dieta ta încă din primele săptămâni de sarcină. Cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, acidul folic contribuie la dezvoltarea corespunzătoare a creierului și măduvei spinării și previne anomaliile tubului neural la făt.

6. Exerciții de resprație și exerciții Kegel

Una dintre provocările pe durata sarcinii e incontinența urinară. 70% dintre femeile gravide se confruntă cu asta. De aceea, exercițiile Kegel te pot ajuta atât la prevenirea incontinenței urinare, cât și la împingerea bebelușului în timpul nașterii.

7. Atitudine pozitivă, stare de bine, mult râs și calmitate

Dacă te gândești că râsul îngrașă, ei bine, deja ai aflat că dacă faci mișcare constant în timpul sarcinii, șansele să îți revii la forma inițială după ce naști sunt maxime. Așa că fă-ți plinul cu râs mult, voie bună, filme comice, bancuri și de ce nu, stand-up comedy.

8. De citit despre psihologia copilului și a mamei, despre naștere, puericultură și parenting

„Dacă ești tu bine, va fi și el.”– ai auzit și tu asta? Ei bine, dă-mi voie să încurajez această mantră” și să îți spun că da, atunci când ești tu bine, e și bebelușul tău.

Mai mult decât atât, ce te încurajez să faci e să te informezi cu privire la provocările care apar după ce devii părinte. Adică, să lucrezi la prevenție. Din experiență și din lucrul cu părinții știu că e mult mai ușor să te pregătești din timp pentru situațiile care pot apărea, fie că e vorba de comportamente negative la copii, bolile copilăriei, certuri între frați, refuzuri, diversificare, alăptare, tantrumuri sau chiar grijile de soiul „ținutul prea mult în brațe”, „dormitul în același pat cu copilul”, „înțărcarea blândă”. Lista ar mai putea continua…

Ce vreau să subliniez e că atunci când te informezi din timp e ca atunci când mergi la medic preventiv, pentru că ești conștient că sănătatea e importantă spre deosebire de situația în care intri în cabinetul doctorului când deja te doare ceva – în acest caz s-ar putea să primești o pastilă care are efect doar pe moment.

9. Protejarea de boli, pe cât posibil

E important să știi că orice medicament iei, fie că e pentru o răceală banală sau pentru dureri, acestea vor traversa placenta și pot influența bebelușul. De aceea, încearcă să te protejezi și să îți îngrijești corpul ca și cum ar fi coconul unui fluture care își va deschide aripile și va zbura curând, datorită ție și grijii pe care i-ai purtat-o din prima zi de sarcină.

10. Control periodic al sarcinii la un medic în care ai încredere

De multe ori am auzit că „medicul ar trebui să îți știe toate secretele”. N-aș merge chiar atât de departe, însă te încurajez să contruiești o relație bazată pe încredere între tine și medicul care îți supraveghează evoluția sarcinii. Mai cu seamă dacă e același care te va asista la naștere. În mâinile lui îi încredințezi două vieți: pe a ta și pe a bebelușului tău.