mamaplus

Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere

-
//
21.06.2022

Acidul valproic – un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea epilepsiei și a tulburării bipolare – poate provoca malformații congenitale și tulburări de dezvoltare dacă este luat în timpul sarcinii, dar motivul pentru care a fost de mult un mister. Într-un studiu care a folosit șoareci și țesut uman, oamenii de știință au descoperit că acest medicament blochează unele celule embrionare într-o stare suspendată în care acestea nu se pot crește sau diviza în mod corespunzător.

Forțând celulele stem cheie în această stare, numită senescență, acidul valproic poate perturba dezvoltarea creierului în uter și, prin urmare, poate provoca tulburări cognitive și de dezvoltare în continuare, potrivit studiului publicat în revista PLOS Biology.

Se estimează că 30 până la 40% dintre sugarii expuși la medicament în uter dezvoltă tulburări cognitive sau tulburări de spectru autist, au remarcat autorii studiului în raportul lor, iar aceste studii de laborator sugerează de ce se întâmplă acest lucru.

Efecte adverse

La un subgrup de copii afectați, expunerea la acid valproic poate provoca, de asemenea, malformații congenitale dincolo de creier, inclusiv malformații cardiace și spina bifida, unde o parte a coloanei vertebrale nu se formează corespunzător și, astfel, lasă măduva expusă.

Cu toate acestea, noul studiu sugerează că aceste malformații fizice congenitale, deși sunt legate și de acidul valproic, sunt declanșate de un mecanism diferit de tulburările cognitive, spune Bill Keyes, lider de echipă la Institutul de Genetică, Biologie Moleculară și Celulară din Strasbourg, Franța și autorul principal al studiului, indică Science Alert.

Atunci când este luat ca tratament pentru epilepsie sau tulburare bipolară, acidul valproic afectează organismul în mai multe moduri, potrivit bazei de date medicale online StatPearls. 

De exemplu, medicamentul modifică nivelul anumitor mesageri chimici din creier și modifică genele care pot fi activate într-o celulă la un moment dat.