Unele femei au sângerări care sunt considerate de către acestea ca fiind menstruație, dar sunt diferite ca durată sau cantitate de sânge pierdută, comparativ cu menstruațiile obişnuite. Primul lucru care trebuie făcut este un test de sarcină şi o vizită la medic pentru identificarea cauzei sângerării anormale care, de cele mai multe ori, este sarcina. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist în obstetrică-ginecologie ne vorbeşte despre diferența dintre sângerările din sarcină şi sângerările din timpul menstruației pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă cu organismul nostru şi pentru a înțelege, astfel, importanța consultării unui specialist.
Existența menstrei „peste“ o sarcină este un mit. Menstruația apare doar în lipsa unei sarcini. Lunar, sub influența hormonală, se eliberează un ovocit de la nivelul unui folicul, fenomen numit ovulație. Dacă acest ovocit este fecundat de către un spermatozoid, se formează embrionul, care se va implanta la nivelul stratului intern al uterului – endometru, strat care va creşte şi va ajuta la formarea placentei. Dacă sarcina nu se formează, endometrul îngroşat se va elimina apărând menstruația. Aşadar, existența menstrei „peste“ o sarcină este un mit.
Contextele în care, în sarcină, apar sângerările anormale. Există situații când, în timpul sarcinii, pot apărea sângerări anormale. Iată care sunt acestea:
- sângerarea de implantare – aceasta presupune existența unei sângerări în cantitate mică, ce apare între zilele 10-14 după concepție şi este dată de nidație – implantarea sarcinii la nivelul uterului;
- sângerare din cauza unei hemoragii subcorionice – se poate produce o mică dezlipire a placentei care provoacă de obicei o sângerare care alarmează pacienta, dar este de cele mai multe ori autolimitată;
- o sângerare abundentă asociată frecvent cu durere pelvină în trimestrul I de sarcină poate însemna o amenințare de avort;
- în cadrul unei sarcini extrauterine pot exista sângerări vaginale care de obicei sunt în cantitate mică şi maronii;
- în cea de-a doua parte a sarcinii pot să apară sângerări în cadrul unor patologii precum: placenta praevia – placenta inserată în apropierea colului uterin pe care poate să îl acopere parțial sau total (sângerarea este cu sânge roşu, fără asocierea durerii); dezlipirea prematură de placentă normal inserată – presupune formarea unui hematom care separă o parte de placentă de peretele uterin cu consecințe negative asupra fătului (sângerarea se însoțeşte de contracții uterine foarte intense şi dese).
În toate situațiile unei sângerări anormale, pentru un diagnostic corect şi o conduită adecvată, este necesar consultul medical.