Din momentul în care afli că ești însărcinată sau decizi că vrei să rămâi, apar și foarte multe întrebări, legate de schimbările prin care urmează să treci, deciziile pe care o să trebuiască să le iei pentru a avea o sarcină cât mai ușoară și un copil sănătos. Foarte mulți din jurul tău vor fi mai mult decât bucuroși să îți ofere sfaturi sau informații, care, poate, te vor speria mai mult. Iată câteva cărți pe care le poți citi cu plăcere în timpul tău liber, iar câteva dintre ele i le poți sugera și tăticului.
La ce să te aștepți când ești însărcinată, Heidi Murkoff și Sharon Mazel
Denumită și „Biblia” cărților despre sarcină, această carte uimitoare îți va putea oferi răspunsuri pentru orice nelămurire legată de sarcină. Este structurată pe capitole detaliate, care încep de la stadiul de planificare a sarcinii și ajung până la perioada post-partum. Tonul este unul încurajator, care ajută mămicile și tăticii ingrijorați și confuzi.
Sarcina și nașterea, Anne Deans
Cel mai important aspect pe care trebuie să îl știți despre acest volum este că a fost scris de o echipă de specialiști în domeniu, sub conducerea unui obstetrician din Marea Britanie, și include tot ceea ce potențialii părinți trebuie să știe despre sarcină și despre crearea unui mediu optim pentru un copil în dezvoltare. De asemenea, pune accent și pe dezvoltarea și protejarea sănătății și bunăstării mamei, oferind cele mai recente informații despre îngrijirea prenatală și tipurile de nașteri. În acest scop, oferă și ilustrații cu modul în care se dezvoltă bebelușul în uter, care te vor ajuta să urmărești și dezvoltarea ta.
Alimentația copilului, Penny Stanway, Sara Lewis
Când devii pîrinte, te gândești mereu ce ar trebui să faci ca să îi oferi copilului tău tot ce este mai bun și, atunci când vine vorba de alimentația lui, trebuie să fii în măsură iei cele mai bune decizii. Această carte, pe lângă faptul că pune la dispoziție rețete sănătoase, ușor de preparat și organizate pe categorii de vârstă, îți oferă informații despre cum ar trebui să arate o alimentație sănătoasă și mici sfaturi în ceea ce privește obiceiurile alimentare ale copilului.
Tatăl gravid, Armin A. Brott, Jeniffer Ash
Atunci când vine vorba de sarcină, mămica va fi mereu cea care va fi în centrul atenției. Nu spunem că acest lucru este greșit, dar perioada sarcinii ridică multe întrebări și pentru bărbați, care trec și ei prin niște schimbări în această perioadă. Deși poate nu o arată, tăticii își fac și ei griji și au și ei întrebări care îi macină. Volumul de față oferă sfaturi și răspunsuri la multe întrebări legate de această perioadă emoționantă, păstrând mereu un ton relaxat, cu note comice.
Copilul în familie, Maria Montessori
Tema acestei cărți este fără îndoială valorizarea copilului și a copilăriei, iar autoarea cărții este de părere că această valorizare ar trebuie să reprezintre primul pas făcut de un părinte în creșterea copilului. Maria Montessori vorbește în mod direct despre tendința adultului de a acționa de pe poziția celui mai puternic și oferă o alternativă pentru relația tradițională părinte-copil. Această nouă metodă propusă de ea pornește de la convingerea că unui copil trebuie să îi fie permis să facă propriile greșeli, pentru a învăța și a se adapta mai ușor la schimbări; la urma urmei, nu avem de unde să știm cum va fi lumea lor. Chiar dacă această carte nu îți va schimba convingerile, vei afla multe lucruri interesante despre psihologia copilului, care te vor ajuta în luarea celor mai bune decizii.
Sursa: Mamaplus.MD