În perioada celor nouă luni de sarcină o gravidă ar trebui să beneficieze de o alimentație bogată în nutrienți, fibre și vitamine. O sursă excelentă de calciu sunt brânzeturile și cașcavalurile, însă gravidele ar trebui să fie foarte atente atunci când optează pentru acest produs, deoarece unele tipuri de brânzeturi pot fi periculoase pentru sănătatea bebelușului și a viitoarei mămici. Vom parcurge în continuare lista cu tipuri de brânzeturi permise și interzise în perioada sarcinii.
Brânzeturile moi, maturate cu ajutorul mucegaiurilor, cum este brie, camembert sau brânza de capră (Fromage de Chevre) nu sunt recomandate în timpul sarcinii. De asemenea, nu e indicat să consumi nici brânzeturile bogate în mucegai albastru, precum dorblu, gorgonzola sau roquefort. Deși aceste brânzeturi sunt preparate folosind lapte pasteurizat, ele nu sunt recomandate pentru consum în timpul sarcinii, deoarece intră în categoria brânzeturilor moi care permit dezvoltarea bacteriei listeria – destul de periculoasă pentru sănătatea mamei și a fătului. Toate brânzeturile tari, indiferent de tipul de lapte din care sunt făcute, pot fi consumate mai în siguranță de către gravide în timpul sarcinii decât brânzeturile moi.
Brânzeturi pe care le poți consuma în sarcină:
- cheddar
- edam
- emmental
- brânza maturată de capră
- gouda
- gruyere
- parmezan
- pecorino
- provolone
Brânzeturi ce nu sunt recomandate în timpul sarcinii:
- brie
- brie albastru
- cambozola
- camembert
- brânza moale de capră
- gorgonzola
- roquefort
Brânzeturi care, dacă sunt preparate cu lapte pasteurizat, pot fi consumate de femeile gravide:
- crema de brânză
- brânza de vaci
- feta
- brânza de capră, fără crustă
- halloumi
- mascarpone
- mozzarella
- paneer
- brânza topită
- ricotta
Te poți bucura însă de gustul delicios al brânzei gorgonzola, dacă alegi să o gătești temeinic, pentru a omorî eventualele bacterii înainte. De exemplu, o pizza cu gorgonzola, coaptă la temperaturi care să topească brânza complet, este perfect sigură și în timpul sarcinii!