mamaplus

Surprizător! Fătul din burtica mamei poate simți DURERE încă din săptămâna a 12-a

-
//
23.01.2020

Un nou studiu publicat de o revistă medicală britanică (BMJ) a concluzionat că fetușii pot simți durere înainte de 24 de săptămâni și chiar din săptămâna a 12-a de sarcină. Doi cercetători, inclusiv un expert britanic "pro-alegere," afirmă că investigațiile recente susțin cu tărie această idee.

"În general, dovezile și o analiză echilibrată a acestor dovezi indică experința unei dureri imediate, generată de funcția de dezvoltare a sistemului nervos încă din primele 12 săptămâni," concluzionează autorii. Ei le avertizează pe femeile care vor să avorteze după 12 săptămâni de sarcină că ar trebui să fie conștiente că bebelușul din burtică simte durere.

Există "dovezi clare"  

Profesorul britanic Stuart Derbyshire și americanului John Bockmann au scris în Journal of Medical Ethics (JME),  că există "dovezi clare" care arată că sistemul nervos și creierul unui copil nenăscut sunt suficient dezvoltate până la 18 săptămâni ca să simtă durere în timpul avortului.
 
Înainte ca aceste cercetări să fie făcute publice s-a crezut că cortexul, stratul exterior al creierului care tratează informații senzoriale, nu este suficient de dezvoltat pentru ca durerea să poată să fie înregistrată.

Până acum, experții susțineau că aceste conexiuni dintre nervi, din regiunea în care se procesează răspunsul la durere, nu sunt formate complet până la 24 de săptămâni, ceea ce înseamnă că nici durerea nu este simțită.

Alte lucruri interesante despre săptămâna a 12-a de sarcină vezi aici.