mamaplus

Studiu: Femeile vaccinate anti-COVID-19 pot transmite anticorpi bebelușilor

-
//
10.01.2022

Potrivit unor studii realizate recent, proaspetele mame ar putea să transmită anticorpi COVID-19 copiilor lor sugari. Primul studiu a fost realizat de Universitatea din Massachusettes, iar al doilea a fost realizat de Centrul Medical Carmel din Israel.

Studiul UoM a fost publicat vineri în revista Obstetrics & Gynecology, în timp ce studiul israelian a fost publicat luna trecută în jurnalul JAMA Network.

Există, însă, mici diferențe între cele două studii. De pildă, studiul Carmel Medical Center afirmă în mod specific că femeile însărcinate pot transmite anticorpi COVID bebelușilor lor dacă iau vaccinul Pfizer/BioNTech în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Pe de altă parte, studiul realizat de echipa de cercetare UoM afirmă că mamele care sunt vaccinate împotriva virusului ar putea transmite anticorpi fiilor și fiicelor lor mici prin alăptare.

Trebuie menționat că vaccinurile cu ARNm coronavirus sunt sigure pentru femeile însărcinate, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, care afirmă că nu prezintă niciun factor de risc.

Studiul a fost realizat în perioada mai și iulie 2021 și a vizat 130 de femei care au primit vaccinul în al doilea trimestru de sarcină.

Cercetarea a arătat că toți anticorpii au fost transmiși bebelușilor lor până în momentul nașterii lor, ceea ce implică că „administrarea vaccinului ARNm COVID-19 în timpul celui de-al doilea trimestru este asociată cu un răspuns imun umoral matern care este susținut în timpul travaliului”.

Toate femeile au fost evaluate la cel puțin 24 de săptămâni de sarcină și la 7 zile după ce au primit cel de-al doilea vaccin COVID-19. Niciua dintre ele nu era cunoscută ca fiind infectat cu coronavirus anterior.

Concluzia studiului este aceea că vaccinarea în timpul celui de-al doilea trimestru întărește protecția mamei și siguranța nou-născutului în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, în ciuda constatărilor din New England Journal of Medicine, Ministerul Sănătății a lansat recomandări în urmă cu aproape un an conform căreia femeile însărcinate nu ar trebui să se vaccineze dacă sunt în prezent în primul trimestru de sarcină și să aștepte până la al doilea. Potrivit Jerusalem Post, acest lucru nu are legătură directă cu efectele vaccinului, ci mai degrabă se datorează stadiilor sensibile de dezvoltare ale fătului, cu posibilități de avort spontan.