Viitoarele mămici își doresc un singur lucru – să nască bebeluși sănătoși. Pentru asta este nevoie de puțin efort pe care ar trebui să-l depui în perioada sarcinii. Nu ne referim la efortul fizic, deși e recomandat nu moderație, ci la atitudinea responsabilă față de propria sănătate și a bebelușului din burtică. Ca să previi anumite momente neplăcute în sarcină, este important să administrezi magneziu. Acest mineral contribuie la prevenirea avorturilor spontane și a preeclampsiei, motiv pentru care trebuie să te asiguri că îi oferi organismului tău aportul necesar de magneziu pe toată durata sarcinii, dar și după naștere, până la oprirea alăptării.
Pe toată durata sarcinii, în special în ultimul trimestru, atât tu cât și bebelușul aveți nevoie de un aport crescut de magneziu. Acesta relaxează musculatura și ligamentele, reglează ritmul cardiac, nivelul de insulină și previne contracțiile uterine premature, dar este responsabil și cu repararea țesuturilor care se deteriorează în organismul tău din cauza sarcinii.
Totodată, magneziul scade riscul de osteoporoză, ajută în caz de insomnie și ajută la reducerea crampelor. De asemenea, pregătește organismul pentru momentul nașterii, ajutându-te totodată să faci față mai ușor travaliului.
Magneziul este important și în cazul mămicilor care alăptează, fiindcă acesta este transferat copilului prin laptele matern care conține în jur de 3 mg de magneziu la fiecare 100 ml. De altfel, este recomandată menținerea unui aport corespunzător de magneziu pe durata întregii sarcini, dar și după naștere, până la înțărcare.
Semnele carenței de magneziu în perioada sarcinii
Organismul obișnuiește să ne dea diverse semnale de alarme atunci când există o carență. În cazul lipsei de magneziu există simptome precum:
- greață și vărstăuri;
- lipsa poftei de mâncare;
- oboseală;
- insomnie;
- probleme de memorie;
- crampe musculare;
- puls neregulat, palpitații;
- stare de slăbiciune.
Din fericire, simptomele se ameliorează după corectarea deficitului de magneziu și nu are efecte negative asupra sarcinii.
Care sunt alimentele bogate în magneziu
Din fericire există alimente bogate în magneziu. Nucile și semnintele (de floarea-sorelui și de in) au cel mai ridicat conținut de magneziu, după care germenii de grâu și ovăzul. Spanacul, produsele lactate, alunele, somonul, migdalele, bananele și brânza tofu conțin, de asemenea, acest mineral esențial.
Însă chiar și așa, organismul nostru nu poate asimila tot magneziul din alimente. Uneori are nevoie de ajutor, iar acest ajutor vine sub forma suplimentelor alimentare.
Suplimentele cu magneziu în sarcină - sunt sau nu indicate?
Suplimentele alimentere, cu magneziu și nu numai, se administrează numai la recomandarea medicului care îți urmărește sarcina. În timpul consultațiilor prenatale, acesta îți va face o serie de analize pentru a depista carențele de care suferi.
Societatea Germană de Nutriție recomandă un aport zilnic de magneziu de 310 mg pe zi pentru femeile însărcinate. După naștere, mămicile care alăptează au nevoie, de asemenea, de un aport crescut de magneziu, în jur de 390 mg pe zi, fiindcă o mare parte este transferat bebelușului în prin laptele matern. Însă aceste valori pot să difere în funcție de vârsta mamei și starea de sănătate a acesteia.