Este bine cunoscut faptul că hormonii de sarcină pot cauza schimbări ale dispoziției, cu toate acestea doar una din cinci femei însărcinate are depresii majore. Acum, cercetări recente făcute de cei de la Universitatea din Michigan arată că metodele vechi recomandate le-ar putea ameliora simptomele. Astfel, Yoga poate reduce depresia la femeile însărcinate și ajuta la dezvoltarea sentimentului matern, sunt de părere cercetătorii. 

Viitoarele mămici care pot avea grave probleme de sănătate mentală găsesc o ameliorare semnificativă după un program de practicare a exercițiilor de yoga timp de 10 săptămâni. Totodată, atașamentul față de copilul din uter crește în acest timp.

Acesta este primul studiu care furnizează dovezi că yoga poate fi un tratament împotriva depresiei viitoarelor mămici.

Tulburările de sănătate mentală în timpul sarcinii, inclusiv depresia și anxietatea, au devenit o problemă de sănătate serioasă. Modificările hormonale, predispoziție genetică și factorii sociali sunt cei care declanșează în anumite femei însărcinate iritabilitatea persistentă, sentimentul de a fi copleșite și incapacitatea de a face față stresului.

Netratate, aceste simptome se transformă în riscuri majore pentru sănătate , atât pentru mamă, cât și pentru copil, ducând la o creștere insuficientă în greutate, preeclampsie, naștere prematură chiar și la o relație defectuoasă între mamă și nou-născut (nedezvoltarea sentimentului matern).

Dovezile sugerează că femeile se simt mult mai confortabil apelând la tratamente netradiționale, inclusiv la medicina pe bază de plante și anumite tehnici de relaxare. Yoga continuă să crească în popularitate, dar în Statele Unite ale Americii, multe clase se concentreze pe yoga ca "exercițiu", omițând faptul că este necesară prezența lor conștientă în acel moment, spun autorii.