mamaplus

Secreții maro în sarcină. De ce apar și ce-i de făcut dacă durează mai mult de trei zile?

-
//
14.06.2022

Secrețiile maro în sarcină sunt un simptom relativ comun. Important este să nu fie însoțite de alte simptome, să fie în cantități mici și să nu dureze mai mult de trei zile. Acestea fiind spuse, ideal este să solicitați un consult ginecolog pentru a exclude posibilele complicații. În general, secrețiile trebuie să fie albe pe toată durata sarcinii. Deci, de ce apare această modificare a culorii? În continuare, vom aborda posibilele cauze.

Aceste fluide sunt compuse din sânge coagulat. Textura lor este mai ușoară și volumul este mai redus decât la sângerarea menstruală. În plus, în majoritatea cazurilor durează doar câteva ore. În orice caz, dacă durează câteva zile sau săptămâni, devin motiv de consult medical. Ca regulă generală, scurgerile maro apar în primul trimestru de sarcină. Nu ar trebui să provoace alte simptome, precum durere sau mâncărime și nu ar trebui să aibă un miros sau consistență ciudat.

De ce apar secrețiile maro în sarcină?

Există adesea două motive. Primul este implantarea. Ovulul fertilizat trebuie să călătorească din trompele uterine către uter. Acolo aderă la mucoasa acestui organ, ceea ce poate genera anumite detașări care se manifestă prin aceste fluide.

Acest proces are loc între 7 și 14 zile de la concepție. De obicei, există mai întâi un flux de culoare roz și consistență gelatinoasă. Apoi, o scurgere maro. Scurgerile au o consistență fină și nu au un miros urât.

Al doilea motiv sunt schimbările hormonale. Există un procent de femei care observă pete pe tot parcursul sarcinii. Secreția este foarte redusă și nu există alte simptome.

Dacă fluxul apare simultan cu simptome precum durere, mâncărime, febră sau modificări ciudate ale consistenței, pot exista următoarele probleme:

 • Infecție. Bolile cu transmitere sexuală sau infecțiile urinare pot duce la secreții maronii în timpul sarcinii. În acest caz, există și alte simptome, precum durere sau arsuri la urinare, disconfort în zona pelvină, mâncărime și miros urât.
   
 • Abrupție placentară. În unele cazuri, acest simptom arată că placenta s-a detașat prematur. Apare în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Placenta este prea subțire și vasele de sânge din stratul superior sunt deteriorate. Din acest motiv, scurgerea este maro.
   
 • Fibrom uterin. Fibroamele uterine sunt tumori benigne care apar în uter. Acestea au multe vase de sânge. Uneori, sunt localizate în așa fel încât pot sângera cu ușurință.
   
 • Sarcină extrauterină. Se vorbește despre sarcină extrauterină atunci când implantarea embrionului are loc în afara uterului. Unul dintre simptomele acestei afecțiuni este scurgerea brună sau sângerarea în afara perioadei menstruale. În plus, există dureri abdominale severe, sensibilitate în zona pelvină și o senzație de greutate în vagin.
   
 • Întrerupere de sarcină. Secreția maro în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, un semn de avort spontan. Apare înainte de săptămâna 20 și este însoțit de simptome cum ar fi dureri abdominale severe, pierderi inodore de lichid din vagin, febră și frisoane.

Alte cauze ale scurgerii maro în timpul sarcinii

O altă cauză posibilă este traumatismul genital. Acest lucru se întâmplă adesea când faceți sex și penisul lovește peretele colului uterin. Lovitura provoacă sângerări ușoare care conferă secrețiilor vaginale acea culoare.

Polipii din uter au potențialul de a provoca acest simptom.

De asemenea, secreția maro ar putea fi un semn al cancerului de col uterin. Acest lucru nu afectează sarcina dacă nu este într-un stadiu avansat.