Sensibilizarea mirosului este unul dintre primele simptome ce arată că o femeie este însărcinată. Există mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii și care pot afecta calitatea vieții mamei. Se estimează că mai mult de jumătate dintre femei experimentează acest tip de intoleranță în timpul sarcinii. Nu există doar respingere, ci și greață și vărsături. De ce?

Mâncare

O femeie însărcinată poate simți o aversiune față de aroma alimentelor de care se bucura anterior. Orice aliment se încadrează în această clasificare. Alimentele care au un miros puternic, cum ar fi cafeaua, ceapa sau usturoiul, sunt respinse. Aversiunea față de alimentele picante și aromate, cum ar fi curry, este, de asemenea, comună.

Aroma ierbii sau a florilor

Alte mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii au legătură cu natura. Aroma florilor sau a ierbii proaspăt tăiate devine dezgustătoare pentru unele gravide. De asemenea, altele mirosuri care tind să treacă neobservate, precum mirosul mării, devin deranjante.

Parfumuri

Oamenii produc rareori aversiune la viitoarele mame. Ceea ce poate provoca o respingere reală sunt unele dintre produsele pe care oamenii le folosesc, în special parfumurile, deodorantele, gelurile și produsele cosmetice. Adevărul este că acest lucru duce direct la vărsături.

Animale de companie

Printre alte mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii se numără și cele care provin de la animalele de companie. Urina de câine sau pisică devine uneori intolerabilă. De asemenea, este posibil ca simpla apropiere a animalului să provoace greață.

Produse chimice

Există multe substanțe chimice care au mirosuri puternice și insuportabile pentru gravide. De exemplu, vopseaua, oja sau dizolvantul de unghii, benzina, anumite produse de curățare… Pentru mule femei este imposibil să se expună la aceste arome fără a ajunge la vărsături.

Deșeuri

Dacă aromele plăcute provoacă disconfort, cum rămâne cu cele neplăcute? Evident, printre mirosurile care nu sunt suportate în sarcină se numără și cele de gunoi, deșeuri, urină și excremente. Puține sunt mămicile însărcinate care rămân calme în fața acestor mirosuri.

De ce se schimbă mirosul în timpul sarcinii?

Faptul că există mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii nu este un capriciu sau o eroare a naturii. Mulți experți susțin că este un mecanism de autoprotecție al mamei împotriva substanțelor care au un anumit potențial toxic.

Este o apărare naturală împotriva a ceva care poate dăuna mamei sau copilului. Această creștere a acuității mirosului este un avertisment automat pentru a sta departe de substanțele nocive.