Grețurile, slăbiciunea, modificarea poftei de mâncare, a tensiunii, edemele – toate aceste probleme neplăcute însoțesc deseori sarcina. Pe lângă acestea, apar uneori și alte motive să ne plângem de starea de sănătate. De exemplu, la 20-30% dintre viitoarele mămici apare rinita gravidelor sau hormonală. Aceasta se manifestă prin nas înfundat și impune folosirea permanentă a șervețelelor, deși femeia nu prezintă semne de alergie, infecții respiratorii sau alte maladii capabile să provoace astfel de simptome. De regulă, rinita gravidelor începe la 2-3 săptămâni de sarcină și durează până la naștere, iar uneori „întârzie” chiar și câteva zile sau săptămâni după aceasta.
Cauzele apariției rinitei la gravide
Explicația constă în modificările hormonale. Principalul „vinovat” al rinitei este hormonul progesteron, secretat de ovare, iar apoi și de placentă. Sarcina lui principală este de a păstra sarcina: el relaxează toți mușchii corpului, în principal ai uterului. În plus, provoacă reținerea lichidului în organism. Tocmai aceasta este cauza edemării mucoaselor nasului, intensificării secreției glandelor și apariției rinitei.
De ce este periculoasă rinita gravidelor?
Multe femei, știind despre pericolul răcelilor și alergiilor în timpul sarcinii, la primele simptome de rinită hormonală încep să meargă panicate la medic și să ia diverse tratamente. Însă această dereglare nu afectează în nici un fel viitoarea mămică și copilul, așa cum o face rinita alergică sau infecțioasă. Puteți să nu vă temeți de infecții intrauterine, alergii la copii, avorturi spontane și alte consecințe periculoase. În schimb trebuie să vă temeți de altceva.
Dereglarea respirației nazale poate deveni o cauză a sforăitului nocturn. Sforăitul este o altă problemă care apare deseori (sau se intensifică) la gravide și dispare de obicei (sau se reduce) după naștere. Însă pe perioada manifestării, acesta poate aduce prejudicii sănătății femeii și copilului ei.
Sforăitul apare pentru că la nivelul căilor respiratorii superioare se instalează anumite piedici, care împiedică circulația normală a aerului. Ziua acest lucru este mai puțin vizibil, însă noaptea, când mușchii faringelui se relaxează și își pierd tonusul, căile respiratorii se îngustează. Ca rezultat, pereții lor se ating, vibrează, se mișcă, generând un sunet caracteristic. Îngreunarea respirației nazale, edemul mucoaselor nazale și al faringelui în cazul rinitei hormonale pot provoca dezvoltarea sforăitului sau îl pot intensifica.
Uneori căile respiratorii nu doar se îngustează, ci se lipesc periodic, închizând complet accesul aerului spre plămâni. Această stare poartă denumirea de sindromul apneei obstructive de somn și poate deveni un pericol serios pentru sănătate. În cazul acestui sindrom, bolnavul acuză oprirea periodică a respirației în somn pentru 10 și mai multe secunde, însoțită de hipoxia organelor interne (deficit de oxigen).
În cazuri grave, astfel de opriri ale respirației pot atinge numărul de 300-400 pe noapte, iar omul nu poate respira, din cauza lor, aproximativ 3-4 ore pe noapte! Această disfuncție se întâlnește des la femeile gravide care sforăie. Recent savanții au publicat rezultatele unor studii care au examinat influența sforăitului și apneei de somn asupra sănătății mamelor și a copiilor lor. S-a stabilit că:
- sforăitul și apneea agravează evoluția gestozei: pot transforma o mică creștere a tensiunii într-o hipertonie necontrolată;
- sforăitul crește probabilitatea nașterii copiilor cu greutate mică, deoarece deficitul de oxigen împiedică luarea în greutate a fătului;
- pentru o dezvoltare corectă copiii au nevoie de oxigen, de aceea în cazul mamelor care sforăie apar mai des întârzieri ale dezvoltării intrauterine a fătului;
- sforăitul crește cu 60% (!) riscul prezentației pelviene (hipoxia duce la mișcări mai active ale fătului, care poate lua o poziție incorectă în uter);
- în cazul femeilor care sforăie cezariana de urgență se întâlnește de două ori mai des decât în cazul femeilor care dorm liniștit.
Cum să ne ajutăm
Femeile care acuză la ginecolog rinita hormonală și întreabă cum să scape de aceasta aud deseori un răspuns indiferent; „Va trece de la sine”. Și, într-adevăr, după naștere simptomele dispar. Prin urmare, să ne resemnăm și să așteptăm nașterea? Nu, în special dacă rinita provoacă și sforăit.
Pentru a reduce manifestările rinitei hormonale, care cauzează dereglări ale respirației în somn și/sau vă deranjează pe timpul zilei, puteți întreprinde următoarele măsuri:
- Beți suficiente lichide pe parcursul zilei.
- Dormiți cu capul ridicat (vă ajută și împotriva arsurilor gastrice).
- Faceți inhalații cu aburi seara. Aerul umed ușurează respirația pentru o perioadă. Dacă aveți un umidificator de aer, lăsați-l să funcționeze toată noaptea în dormitor.
- Folosiți produse împotriva guturaiului permise gravidelor. De exemplu, produse pe bază de apă de mare. Nu vă tratați în nici un caz cu preparate clasice vasoconstrictoare – naftizin, galazolin etc. Ele sunt contraindicate gravidelor!
- Încercați să evitați mirosurile puternice, inclusiv plăcute (parfumerie, flori), să nu respirați fum de țigară și praf. Acești factori iritanți intensifică edemul și secreția mucoaselor.
- Aveți grijă ca în dormitor să fie permanent o temperatură constantă confortabilă. Variațiile ei pot să provoace, de asemenea, creșterea secrețiilor nazale.
În multe cazuri respectarea acestor recomandații simple în caz de rinită a gravidelor permite ușurarea respirației pe timpul zilei și reducerea sforăitului pe timpul nopții. Dar dacă continuați să sforăiți, iar soțul vă povestește că în timpul somnului respirația vi se oprește periodic, nu vă lăsați pradă prejudiciilor și nu așteptați nașterea ca să scăpați de simptome.
Este posibil ca, pe lângă rinita hormonală, să existe și alte cauze ale sforăitului (apropo, numărul lor trece de 20), pe care nu le veți putea combate singure. Mergeți la un medic ORL sau la un specialist în somn, pentru a trata sforăitul și a vă asigura pe dumneavoastră și viitorul copil de eventualele complicații.