Te întrebi dacă există poziții nesănătoase de somn în timpul sarcinii? Să știi că există! Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a scos la iveală o legatură ciudată între poziția de somn a femeii însărcinate și nașterea copilului mort. Mai exact, este vorba despre somnul pe spate în perioada sarcinii. Autorii studiului spun că acest fapt este semnal de alertă pentru toate femeile însărcinate.
Organele și țesuturile noastre au nevoie de oxigen pentru a funcționa. Fără oxigen, organele și țesuturile umane nu pot funcționa. Sângele din partea inferioară a corpului nostru se întoarce în inimă, unde primește oxigen datorită unei vene mari numită vena Cavă – un vas de sânge mare, cu pereți subțiri, situat în apropierea coloanei vertebrale. Deoarece în timpul sarcinii uterul se mărește, există posibilitatea că acesta să preseze vena cavă și să reducă astfel cantitatea de sânge care circula prin ea.
De ce este periculos acest lucru? Deoarece reduce fluxul de sânge care circulă în organism. Când uterul sugrumă vena cavă și reduce debitul cardiac, femeia însărcinată ar putea simți o stare de amețeală, iar uneori s-ar putea ajunge până la leșin. Cantitatea de oxigen furnizată este redusă atât pentru mamă cât și pentru făt.
O altă poziție de somn pe care gravida ar trebui să o evite este dormitul pe burtă. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, această poziție de somn devine tot mai incomodă şi de multe ori, viitoarea mămică renunță singură la această poziție. Este bine de ştiut totuşi că dormitul pe burtă poate cauza probleme la stomac şi dificultăți în respirație.
Care sunt cele mai indicate poziții de somn în sarcină?
Cea mai indicată poziție de somn în timpul sarcinii este dormitul pe o parte, de preferat pe partea stângă. Această poziție facilitează transportul fluxului sangvin (şi a nutrienților) prin vena cavă inferioară şi ajută la o mai bună funcționare a ficatului şi a rinichilor, aceştia din urmă eliminând mai uşor toxinele din organism, reducând umflarea mâinilor şi a gleznelor.
Pentru a obține o poziție cât mai confortabilă atunci când doarme pe partea stângă, gravida îşi poate plasa sub burtică sau la spate perne care îi vor asigura un somn odihnitor şi îi vor ameliora durerile de spate şi arsurile stomacale.
Pentru a-şi păstra cât mai mult timp o poziție fixă de somn (pe partea stângă), gravida îşi poate plasa în zona spatelui, o pernă mai mare sau o pătură făcută sul.