mamaplus

Pot să mănânc căpșune în timpul sarcinii? Ce recomandări au medicii

-
//
27.05.2022

Suntem în plin sezon al căpșunelor, iar dacă ești gravidă, s-ar putea să fii nerăbdătoare să le savurezi. Totuși, s-ar putea să te întrebi dacă satisfacerea acestei pofte nu va dăuna bebelușului nenăscut și cum va reacționa organismul la acest aliment într-o astfel de perioadă. Haideți să aflăm mai multe detalii în cele ce urmează.

Este normal ca orice viitoare mămică să aibă foarte mare grijă în legătură cu alimentele pe care le consumă, având în vedere că dezvoltarea normală a fătului depinde într-o mare măsură de substanțele ce sunt introduse în organismul femeii în cele 9 luni de sarcină.

Specialiștii afirmă cu încredere că aceste fructe mici, dar aromate, nu trebuie evitate pe perioada sarcinii, mai ales că ele aduc numeroase beneficii atât mamei, cât și bebelușului. Căpșunele conțin vitamine și substanțe nutritive de care ambii au nevoie. Însă, este foarte important să se acorde o atenție deosebită cantității în care sunt consumate, din cauza conținutului destul de mare de zahăr, care poate deveni nociv. În general, orice femeie însărcinată poate mânca 150-200 g de căpșune pe zi.

De unde vine frica de a consuma căpșune în timpul sarcinii?

Teama cu privire la consumul de căpșune în sarcină își are originea în rezultatul unor studii referitoare la fructele și legumele pe care au fost găsite resturi de pesticide, substanțe care pot afecta negativ organismul oricărui om (și care duc la creșterea riscului de apariție a malformațiilor congenitale ale fătului). Însă, această problemă poate fi ocolită fără prea mult efort, prin spălarea riguroasă a căpșunelor înainte de a fi consumate, prin curățarea stratului exterior sau prin achiziționarea de produse cultivate organic, naturale, de la producători autorizați.

Pe cât posibil, încearcă să mănânci căpșune proaspete, fie ca atare, fie în salata de fructe. O altă soluție este să le introduci într-un blender sau într-un robot de bucătărie, alături de alte fructe de sezon și să consumi sucul atunci când ți-e poftăde ceva dulce. Nu este nevoie să eviți gemurile, dar nu trebuie să exagerezi, pentru că de obicei, cele achiziționate din comerț au un nivel ridicat de zaharuri.

În ce situații nu ai voie să consumi căpșuni în timpul sarcinii?

Deși căpșunele nu afectează în mod negativ nici sarcină, nici organismul femeii, există câteva situații în care se recomandă evitarea acestora.

Prima este, bineînțeles, cea în care ești alergică la căpșuni sau dacă alergia la acest aliment există în familia ta (afecțiunea poate fi ereditară). În cazul în care observi semnale de alarmă ce ar putea indica o alergie, oprește imediat consumul lor și mergi la medicul care îți monotorizeaza sarcina.

O altă situație care trebuie să te facă să te gândești de două ori înainte de a mânca căpșune în sarcină, este cea în care organismul tău reacționează nu prea bine după consumul acestora. La ce trebuie să fii atentă: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale sau apariția unor eczeme pe piele.