mamaplus

O fetiță de 12 ani a ajuns la spital cu sângerări genitale. Medicii spun că este o sarcină molară

0
//
08.04.2021

O fetiță în vârstă de 12 ani a ajuns la timp, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, înainte de a apărea alte complicații, în cazul unei sarcini molare descoperite de medici. Sarcina molară se întâmplă o dată la 1000 de sarcini.

„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigații, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidențiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conținutul uterin.

Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicațiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele. E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicații, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine”, a transmis Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. 

Fetița rămâne internată şi urmează să fie monitorizată câteva zile pentru a se vizualiza evoluția. Monitorizarea poate continua până la 12 luni, după externare. 

Ce este sarcina molară?

Sarcina molară, cunoscută de asemenea sub denumirea de mola hidatiforma, este o tumoră benignă (nu este cancer) care se dezvolta în uter. O sarcină molară apare atunci cand ovulul fecundat are un set în plus de cromozomi de la tată. Această anomalie care apare în momentul concepției va transforma ceea ce ar fi devenit placenta într-o masă de vezicule care creşte continuu, scriu site-urile de specialitate.