Ultimele cercetări au demonstrat că 80 la sută dintre femeile însărcinate suferă de grețuri toată ziua, comparativ cu doar 1.8%, care acuză stări de rău doar dimineața. Pe de altă parte, aproximativ jumătate dintre gravide raportează vărsături în prima parte a zilei, înainte de ora prânzului.
Efectele negative ale grețurilor din sarcină pot include stresul, anxietatea și depresia, incapacitatea de a lucra, malnutriția, deshidratarea, risc mai mare de constipație, scăderea calității vieții, iritabilitatea, tulburările de somn și starea de spirit alterată.
Să ții o dietă echilibrată atunci când suferi de greață și vărsături se poate dovedi a fi o provocare. S-ar putea să simți nevoia să bei limonadă cu gheață și să mănânci doar portocale, cartofi prăjiți sau pizza. Nu trebuie să îți faci probleme, pentru că această stare este trecătoare.
În plus, este mai bine să mănânci orice, decât nimic. Odată cu intrarea în al doilea trimestru de sarcină, starea ta se va îmbunătăți și vei putea mânca mai multe alimente sănătoase. Reține însă: nu toate alimente sunt permise în timpul sarcinii.
Totodată, trebuie să eviți acele mâncăruri care îți intensifică refluxul gastro-intestinal, greața și vărsăturile. Din această categorie fac parte băuturile acidulate, mâncărurile picante și alimentele foarte grase. Încearcă să mănânci puțin și des și evită consumul de alimente noaptea târziu.
Elimină alcoolul și abține-te de la guma de mestecat. Evită alimentele cu miros puternic, cum ar fi peștele. Simțul mirosului poate deveni foarte intens în timpul sarcinii și riști să ți se facă mai rău din cauza izului de mâncare.
Consumă alimente care au darul de a diminua aciditatea gastrică, cum ar fi biscuiții uscați sau digestivi. Ține un bol cu astfel de gustări la îndemână, pe noptiera de lângă pat, de exemplu. Sunt foarte indicați dimineața, când îți este greu să te ridici din pat, din cauza stării de rău care te încearcă.
Sursa