mamaplus

Gravidele sunt de două ori mai expuse riscului de a fi înțepate de țânțari

0
//
20.07.2021

În perioada celor nouă luni de sarcină, o femeie se confruntă cu un amalgam de simptome - majoritatea dintre ele fiind mai puțin plăcute. La ele putem adăuga și factorii externi care apar în funcție de sezonul în care ești însărcinată. Dacă acest lucru se întâmplă vara, atunci s-ar putea ca insectele să-ți dea mari bătăi de cap, în special țânțarii. Îți explicăm imediat de ce.

Cercetările au demonstrat că femeile însărcinate sunt de două ori mai susceptibile de a fi mușcate de un țânțar în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Tânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon din respirație și ne localizează prin temperatura corpului nostru. S-a constatat că femeile însărcinate, în special cele din ultimul trimestru, expiră un volum mai mare de dioxid de carbon și au temperaturi mai ridicate, ceea ce crește atracția țânțarilor.

Având în vedere acest lucru, este important să subliniem că, deși, în general, majoritatea intepăturilor de insecte nu sunt considerate grave pentru femeile însărcinate, ele ar trebui să evite înțepăturile de insecte, pentru că uneori acestea pot transmite anumite infecții care pot avea efecte severe asupra dezvoltării bebelușului. 

La ce remedii poți recurge pentru a preveni înțepăturile de țânțari în sarcină?

Înainte de a-ți pulveriza pe corp o soluție împotriva insectelor, este important să fii conștientă de faptul că, la fel cum există măsuri de precauție cu privire la tipul de protecție solară pe care ar trebui să o folosească femeile în timpul sarcinii, există măsuri de precauție care se aplică atunci când vine vorba de spray-uri împotriva insectelor.

Cercetătorii au efectuat studii și teste și au concluzionat că unele dintre substanțele care pot fi folosite cu succes în sarcină și alăptare sunt DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamida, sau dietil-toluamida), picaridina, 1-undecanona și IR-3535. Din categoria produselor ecologice menționam uleiul de eucalipt, pe cel de lămâie, lămâie verde și citronella, iar o situație aparte este cea a permetrinului, foarte eficient dar care nu poate fi aplicat direct pe piele.

S-ar putea să te intereseze și articolul De ce țânțarii sunt atrași de femeile însărcinate și cum să-i ții la distanță