mamaplus

Gravidele care consumă alimente bogate în vitamina D nasc bebeluși mai rezistenți la alergii

-
//
27.06.2022

Consumul de vitamina D în timpul sarcinii scade riscul de alergii la copii, în primii ani de viață, potrivit unor cercetări recente. Iată ce e bine să știi despre vitamina D în sarcină și ce alergii sunt mai frecvente la copii. Vitamina D are efecte importante asupra sistemului imunitar și un rol semnificativ în întârzierea sau împiedicarea apariției astmului și a alergiilor.

Un studiu desfășurat de-a lungul mai multor ani, în SUA, la care au luat parte mame și copiii lor, i-a urmărit pe participanți din primul trimestru de sarcină și până când copiii au ajuns la vârsta aproximativă de 7 ani. S-a observat că femeile care au consumat multe alimente cu conținut ridicat de vitamina D în timpul sarcinii au crescut forța sistemului imunitar al copiilor în fața alergenilor. Datele au indicat o incidență cu 20% mai scăzută a cazurilor de febra fanului la vârsta școlară și mai puține cazuri de astm bronșic la copiii ale căror mame au consumat alimente bogate în vitamina D.

Este important de știut că aceste efecte benefice au fost observate doar în cazul aportului de vitamina D provenit din alimentație, nu și în cazul suplimentelor alimentare cu vitamina D sau multivitamine. Alimentele care conțin vitamina D includ peștele, ouăle, produsele lactate, ciupercile și alimentele îmbogățite cu această vitamină.

Alte studii care au analizat raportul dintre vitamina D maternă și riscul de alergii la copii nu au găsit, însă, o asociere.

Deficitul de vitamina D în sarcină

În timpul sarcinii, este extrem de important ca gravida să furnizeze organismului aportul de vitamina D necesar, astfel încât să se mențină nivelul optim de calciu și fosfor din organism, acești doi nutrienți fiind esențiali pentru dezvoltarea oaselor fătului. 

Mai mult decât atât, unele studii sugerează faptul că deficitul de vitamina D crește riscul de complicații în sarcină precum: preeclampsie, diabet gestațional, naștere prematură sau greutate prea mică a fătului la naștere. Simptomele lipsei de vitamina D sunt destul de greu de identificat. Acestea includ dureri musculare, slăbiciune musculară, dureri de oase, dar pot fi ușor confundate cu ale altor probleme de sănătate.

În ceea ce privește doza zilnică necesară de vitamina D, specialiștii în nutriție recomandă tuturor femeilor, fie ele însărcinate sau nu, un consum de 15 micrograme de vitamina D zilnic. Recomandarea noastră este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina cu privire la aportul de vitamina D necesar pentru tine.

Surse de vitamina D:

  • 90 g de somon la conservă: 11,6 mcg
  • 90 g de macrou la conservă: 5,3 mcg
  • 90 g de sardine la conservă: 4,1 mcg
  • 1 gălbenuș de ou: 0,9 mcg