mamaplus

Ginecolog: ”A rămâne gravidă prea devreme poate cauza probleme în următoarea sarcină”

-
//
20.09.2021

Foarte multe femei se gândesc să conceapă al doilea copil foarte aproape de nașterea primului. Motivele sunt multe și diverse. Multe femei își doresc ca cei mici să fie de vârste apropiate, altele vor să-și întemeieze o familie numeroasă cât mai repede, iar pentru multe dintre ele, o a doua sarcină se întâmplă în mod neplanificat.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă, pentru majoritatea femeilor, o perioadă de cel puțin 18 luni între naștere și o nouă concepere. Acest interval oferă corpului femeii timp pentru a-și reveni complet de la ultima sarcină înainte de a fi gata pentru următoarea naștere.

„Corpul tău are nevoie de timp pentru a suplimenta aportul de substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic. Nutrienții, precum vitaminele și mineralele, ajută corpul să rămână sănătos. Dacă organismul tău nu are suficienți nutrienți, iar conceperea are loc din nou prea devreme, pot apărea probleme de sănătate pentru tine sau copilul tău.

De exemplu, în timpul sarcinii și alăptării, bebelușul primește nutrienții de care are nevoie din corpul tău. După ce ai născut, este posibil că organismul să nu aibă suficiente cantități din aceste substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic. Acidul folic este o vitamină de care fiecare celulă din organism are nevoie pentru creștere și dezvoltare normală.

Dacă administrezi un supliment alimentar înainte de a rămâne gravidă, acesta poate ajuta la reducrea șanselor ca bebelușul să dezvolte defecte congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale numite defecte ale tubului neural. Dacă are loc o nouă sarcină într-un timp scurt, iar nivelul acidului folic este scăzut, următorul copil este predispus să se nască prematur sau cu o greutate mică la naștere”, a explicat medicul ginecolog-obstetrician Silviu Istoc.

Corpul tău are nevoie de timp pentru a se vindeca de infecții și inflamații

„Dacă te confunti cu o infecție în timpul sarcinii și rămâi din nou însărcinată înainte ca organismul să se vindece complet, este posibil să treci încă o dată prin aceeași problem la următoarea sarcină. Inflamația poate duce la ruperea prematură a membranelor”, a punctat dr. Istoc.

Corpul tău are nevoie de timp pentru a-și reseta microbiomul vaginului 

„Microbiomul este un grup de microorganisme. Microorganismele (cum ar fi bacteriile) sunt ființe vii care sunt atât de mici încât ai nevoie de un microscop pentru a le vedea. Unii experți consideră că microbiomul din vaginul unei femei (numit microbiom vaginal) poate juca un rol în nașterea prematură. De exemplu, a avea o afecțiune numită vaginoza bacteriană afectează microbiomul vaginal și poate creste șansele de a avea un copil prematur.

De asemenea, microbiomul vaginal al femeilor care au avut un copil prematur poate fi diferit de cel al femeilor care au un copil născut după 37 de săptămâni de sarcină. Și poate dura ceva timp – chiar și un an – ca microbiomul vaginal să se întoarcă la modul în care era înainte de sarcină.

Deci, a rămâne gravidă prea devreme poate cauza probleme în următoarea sarcină, cum ar fi nașterea prematură”, a concluzionat dr. Silviu Istoc.