Gimnastica pentru gravide: ce se permite și ce nu se recomandă să faceți

Gimnastica pentru gravide: ce se permite și ce nu se recomandă să faceți

-
//
07.04.2015

Înainte de începerea exercițiilor trebuie să consultați medicul obstetrician, care va monitorizează sarcina. Dacă femeia riscă un avort spontan, are hipertonicitatea uterului, placenta previa, varice, tensiune mărită sau scăzută, toxicoză în a doua jumătate de sarcină, anemie – nu se recomandă gimnastica, însă sunt binevenite exercițiile de respirație.

Gimnastica pentru gravide: ce se permite și ce nu se recomandă să faceți

Mai mult, medicul care monitorizează sarcina, poate interzice practicarea oricăror activități acelor femei, care au probleme serioase de sănătate, cum ar fi dilatarea prematură a colului uterin, boli cardiace sau vasculare (una din ele - hipertensiunea), sîngerări, probleme ale placentei.

Pentru femeile, pe care toate problemele menționate mai sus le-au ocolit, este preferabil să înceapă antrenamentele la termenul de 13-15 săptămâni, asta deoarece în primul trimestru de sarcină eforturile fizice nu sunt binevenite.

Excepție de la regulă fac femeile, care până la sarcină au făcut fitness, s-au antrenat cu regularitate în sala de forță sau în grup. În cazul în care, sarcina se dezvoltă fără probleme, femeia nu suferă de toxicoză, antrenamentele pot fi continuate, respectând însă măsura și urmărind atent starea de sănătate. Totuși se recomandă să renunțați la antrenamentele foarte intensive, sărituri, activitățile cu greutățile.

Varianta perfectă: să începeți să faceți fitness până la sarcină, pentru ca organismul să fie obișnuit cu efortul fizic. Dacă sunteți în așteptarea sarcinii nu merită să majorați tempoul sau să complicați programul antrenamentelor, iar atunci când aceasta se va întâmpla, continuați în ritmul cu care sunteți obișnuită (cu condiția că vă simțiți bine).

Deseori se întâmplă, că femeia se gândește la lecțiile de fitness deja după ce a aflat că este însărcinată. Dacă starea de sănătate a viitoarei mame nu provoacă îngrijorare, atunci antrenamentele pot fi începute la orice termen, însă nu mai târziu de a 32-a săptămână.

Cel mai potrivit loc pentru start va fi un grup, unde pe lângă antrenor mai este și un fitness-medic (un astfel de specialist este în toate cluburile sportive mari). Împreună, ei vor selecta un nivel de efort fizic cu nivel sporit de siguranță, care va corespunde vârstei, nivelului inițial de pregătire fizică, stării și termenului fiecărei participante.

Gimnastica pentru gravide: ce se permite și ce nu se recomandă să faceți

Al doilea trimestru – este cea mai sigură și confortabilă perioadă pentru antrenamente, însă trebuie să evitați exercițiile pentru antrenarea mușchilor drepți abdominali.

În cel de-al treilea trimestru nu trebuie să alegeți antrenamente, care presupun o coregrafie complicată și tempou rapid (asta presupun majoritatea programelor de dans), iar în cadrul antrenamentelor de forță evitați greutățile.

Diverse tipuri de gimnastică pentru viitoarea mămică antrenează respirația, dezvoltă mușchii, majorează elasticitatea lor, pregătesc mușchii și ligamentele pentru naștere, întăresc coloana vertebrală.

Mai mult, complexul de exerciții speciale poate ajuta bebelușul să se poziționeze corect în uter.