mamaplus

Expunerea prelungită a gravidei la poluarea din orașe poate duce la naștere prematură

-
//
08.06.2022

Nașterea prematură poate fi determinată de o serie de factori, iar poluarea poate fi unul din ele. Probabilitatea ca un copil să fie născut prematur crește pe măsură ce viitoarea mamă și familia ei locuiesc în vecinătatea șoselor circulate, a bulevardelor, autostrăzilor sau intersecțiilor. Vârsta sarcinii poate fi redusă cu aproape două săptămâni, susțin oamenii de știință.

Aceasta reiese dintr-un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia, după ce au studiat 970 mame și nou-născuții lor în Logan City, Australia. Cercetătorii au constatat anterior că expunerea prelungită la poluarea din orașe adesea se reflectă în dimensiunile fătului, acestea fiind mai mici decât la copiii dezvoltați normal.

Poluarea fonică

Efectele zgomotului sunt considerate o posibilă cauză a nașterilor premature, însă potrivit cercetătorilor australieni, consecințele poluării aerului față de poluarea sonoră sunt dificil de identificat. Zgomotul poate induce somnul, poate crește nivelul de stres și în cele din urmă cauzează nașterea prematură.

Poluarea aerului

În cazul în care automobiliștii ar folosi mai mult transportul public sau bicicletele în locul automobilelor, acest fapt ar reduce emisiile de gaze nocive, fiind un beneficiu imediat pentru sănătatea mamelor și a copiilor nou-născuți.