Scurgerile albe sau incolore sunt normale în timpul sarcinii și sunt cunoscute sub denumirea de leucoree. Pe lângă aceste scurgeri care sunt normale în timpul sarcinii, ar fi posibil să apară și alte tipuri de secreții vaginale. Scurgerile maronii sunt cele care îngrijorează cel mai mult gravidele. Deși în cele mai multe cazuri nu reprezintă un motiv de îngrijorare, este mai bine să excluzi situațiile care pot duce la complicații. Iată așadar care sunt cauzele acestor scurgeri maronii, ce pot indica ele și când este recomandat să consulți de urgență un medic.
Ce reprezintă scurgerile maronii și de ce au această culoare?
Scurgerile maronii au această culoare deoarece conțin sânge mai vechi, deci care a rămas în uter sau vagin o perioadă mai mare de timp și este eliminat ulterior. Aceleași scurgeri pot fi observate și la sfârșitul perioadei menstruale când fluxul de sânge menstrual scade și este eliminat mai greu. Așadar, culoarea maronie sugerează prezența sângelui în secreție. Cauza prezenței acestui sânge este de fapt esențială pentru a determina dacă trebuie să ne facem griji sau nu.
Scurgerile maronii sunt normale pe parcursul sarcinii?
În primul trimestru de sarcină, scurgerile maronii sunt relativ frecvente și normale. Durează 2-3 zile și nu sunt însoțite de alte simptome precum dureri de burtă, mâncărimi sau arsuri, secreție urât mirositoare. Se recomandă doar odihnă și evitarea unor activități care să implice efort fizic.
Scurgeri pot să apară și în urma unui contact sexual care sensibilizează și mai mult cervixul, deja vascularizat și mult mai sensibil din cauza hormonilor specifici sarcinii.
Spre sfârșitul sarcinii, scurgerile maronii pot să indice că nașterea se apropie. Cu câteva săptămâni sau zile înainte de naștere poți pierde dopul gelatinos, un mucus care acoperă deschiderea cervixului înainte de naștere. Dacă apar sângerări rozalii sau maronii spre finalul sarcinii este mai bine să contactezi medicul. Nașterea poate urma în perioada imediată.
Pierderea sarcinii, sarcina ectopică, probleme cu placenta sau infecții ale cervixului pot fi cauze ale scurgerilor maronii, dar de cele mai multe ori sunt însoțite și de sângerări sau dureri de spate și contracții.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale scurgerilor maronii în perioada sarcinii:
- Implantarea ovulului în peretele uterului. Această implantare poate cauza o mică sângerare, dar deseori este neobservată. Dacă totuși apare o sângerare mai mare dar diferită de menstruație, este bine să mergeți la un control.
- Iritația cervixului. Creșterea fluxului sanguin la nivelul cervixului și a uterului duce la o sensibilizare mai mare și deci un risc mai mare de iritații. Contactul sexual poate provoca și el anumite iritări.
- Infecțiile cervicale sau vaginale. Acestea au că simptom sângerări sau secreții maronii dar sunt de multe ori însoțite și de mâncărime, dureri.
- Polipii cervicali și fibromul sunt alte cauze care necesită investigații suplimentare. Acestea pot fi detectate la un control ginecologic.
- Anumite boli ale sângelui care au legătură cu procesul de coagulare și care trebuie comunicate medicului sau investigate atunci când există suspiciuni.
Când să mergi de urgență la medic dacă ai secreții maronii?
Dacă scurgerile maronii sunt însoțite și de febră, dureri abdominale, crampe sau amețeli, atunci este necesar un consult medical de urgență. Aceste simptome pot avea două cauze:
- Sarcina extrauterină (ectopică) – când ovulul este implantat în trompele uterine și atunci este nevoie de un control medical de urgență pentru a salva trompele uterine și viața mamei. Din acest motiv se și recomandă o ecografie la 5 săptămâni de sarcină.
- Avortul spontan (cauzat de exemplu de sarcina oprită din evoluție ) se manifestă prin sângerări, dureri abdominale sau crampe, stări de amețeală sau disconfort abdominal. Consultul medical de urgență este foarte important și în această situație.
- Anumite probleme ale placentei pot fi descoperite în urma unor scurgeri maronii. Placenta praevia este situația în care placenta acoperă deschiderea colului uterin. Gravida poate avea sângerări și scurgeri maronii dar și dureri abdominale. În aceste situații nașterea naturală nu este posibilă.
- Placenta abruptio reprezintă separarea prematură a placentei de peretele interior al uterului. Este o situație care pune în pericol viața mamei și a fătului și trebuie identificată de medic. De cele mai multe ori apare în trimestrul al treilea de sarcină sau chiar după săptămâna 20. Printre factorii de risc ce pot duce la placenta abruptio sunt și tensiunea arterială crescută, fumatul, tumori sau fibrom, nivel scăzut de acid folic sau chiar sarcină multiplă. Scurgerile vaginale sunt mai mari în acest caz iar consultul medical trebuie făcut în regim de urgență.
- Infecțiile vaginale sau inflamațiile pot duce la apariția unor secreții maronii. Chiar dacă pot fi mici dezechilibre la nivelul vaginului în urma apariției unei sarcini, este bine să investigăm de la început dacă sunt probleme. Astfel, putem trata cauza din prima etapă și nu mai apar alte riscuri sau complicații pe parcurs.
Cum să te protejezi pe parcursul sarcinii?
- Odihnește-te cât de mult poți, mai ales când simți că organismul tău are nevoie de somn.
- Limiteză cât mai mult efortul fizic mai ales în primul trimestru, dar și în ultimul trimestru.
- Ridică picioarele pe o pernă atunci când stai în pat sau folosește un scăunel pentru picioare atunci când stai jos.
- Evită folosirea tampoanelor interne pentru că pot cauza infecții vaginale.
- Nu lua un tratament medicamentos fără să discuți cu medicul, chiar dacă prospectul nu menționeză că este contraindicat în timpul sarcinii.
Așadar, chiar dacă scurgerile maronii sunt în majoritatea cazurilor absolut normale, recomandăm un consult medical care să excludă anumite cauze mai grave. De obicei, atunci când sunt însoțite sau urmate de simptome precum dureri, sângerări, amețeli sau febră, pot indica o problemă serioasă care trebui neapărat investigate medical.