mamaplus

Durerile de picioare apărute în sarcină vor fi resimțite și după naștere?

0
//
06.05.2021

Faptul că picioarele se schimbă în timpul sarcinii nu este o surpriză pentru majoritatea femeilor. Chiar dacă este prima oară când sunt însărcinate, majoritatea au auzit poveşti sau avertismente despre creşterea măsurii la încălțăminte, dureri de picioare sau umflarea lor. Ce înseamnă de fapt şi cum pot fi ameliorate aceste probleme?

Sarcina aduce cu sine o gamă de schimbări în corpul unei femei. Greutatea suplimentară în trunchi are efecte imediate precum o curbare a părții de jos a spatelui şi o răsucire a pelvisului spre înainte. Când centrul de greutate al femeii este schimbat, postura se schimbă şi ea. Acest lucru cauzează o suprasolicitare a muşchilor şoldului, picioarelor şi gleznelor. Aceste schimbări contribuie la postura şi alura caracteristică femeilor însărcinate.

Problemele picioarelor asociate cu sarcina

O problemă des întâlnită şi de cele mai multe ori ignorată în timpul sarcinii este durerea de picioare. Femeile îşi schimbă mersul în timpul sarcinii pentru o stabilitate mai bună. Acest lucru se datorează schimbărilor în distribuția greutății şi a centrului de greutate şi face ca muşchii şoldurilor, pelvisului, picioarelor şi gleznelor sş funcționeze diferit.

Există două schimbări comune asociate cu picioarele în timpul sarcinii

Prima este creşterea în volum datorată umflării picioarelor şi a doua este o creştere în măsură la pantofi, cauzată de o laxitate a ligamentelor care susțin piciorul. Această laxitate ligamentară este cauzată de un hormon numit relaxină care se ocupă şi cu lărgirea ligamentelor colului uterin şi a pelvisului în apropierea naşterii. Acest hormon nu afectează doar cervixul, ci are efecte în întregul organism. Ligamentele care ar trebui să susțină cele 26 de oase ale piciorului pot fi afectate, iar dacă aceste ligamente se relaxează, boltă plantară se prăbuşeşte (supra-pronație). Având în vedere că nivelul de relaxină este ridicat în prima parte a sarcinii, aceste schimbări apar pe parcursul câtorva luni.

De asemenea, în timpul sarcinii apar deseori bătături dureroase şi crăparea călcâielor. Aceste probleme indică faptul că piciorul s-a aplatizat şi s-a mărit, în timp ce mărimea de la pantofi a rămas aceeaşi.

Sunt permanente aceste dureri?

Studii publicate în Jurnalul Asociației Medicale Podolgice Americane arată că schimbările mersului femeilor în timpul sarcinii au efecte permanente care sunt posibile să nu revină la normal după naştere. Unii experți sunt de părere că mărimea la pantofi va rămâne mai mare.

Ce tratament este indicat pentru schimbările la nivelul picioarelor?

Din păcate pentru multe femei, problemele picioarelor lor nu sunt tratate corespunzător. Durerile de picioare, genunchi şi şolduri sunt trecute cu vederea în ideea că vor dispărea miraculos după naştere. Asta pentru că anumiți specialişti consideră că tratamentele pe care le-ar recomanda în mod normal femeilor care nu sunt însărcinate, pot fi periculoase pentru femeile gravide.

Primul pas pentru ameliorarea durerilor de picioare este înălturarea oricăror interferențe cu piciorul în schimbare. Pentru a scăpa de umflături, țineți picioarele în apă rece şi mențineți-le ridicate cât mai mult timp pentru a ajuta circulația. Achiziționați câteva perechi noi de încălțăminte comodă. Aveți în vedere că picioarele dumneavoastră se vor modifica la fiecare sarcină. Evitați tocurile înalte pentru că accentuează problemele piciorului dumneavoastră într-un moment când are cea mai vulnerabilă structură.