Durerile insuportabile de cap în perioada sarcinii s-ar putea să te pună pe gânduri, mai ales dacă apar frecvent, cu o intensitate puternică. Trebuie să știi din start că unele dureri de cap sunt totuși normale și tocmai de aceea ar trebui să cunoști cauzele apariției lor, dar și situațiile în care chiar vei avea nevoie de ajutorul unui medic. Migrenele nu se înrăutățesc neapărat în timpul sarcinii, și pot fi tratate destul de ușor, dar uneori, o durere de cap poate fi o avertizare a mai multor probleme grave.

Multe femei însărcinate au dureri de cap, în special în primul trimestru și al treilea trimestru de sarcină. În general, femeile însărcinate observă că durerile de cap devin mai dese în jurul săptămânii 9 de sarcină. La începutul sarcinii, durerile de cap pot fi cauzate de o creștere a volumului de sânge pe care îl produce corpul.

De ce apar durerile de cap?

Durerile de cap clasice (migrenele) sau alte dureri de cap apar în timpul sarcinii, din aceleași motive pentru care apar la majoritatea oamenilor - ca urmare a oboselii, tensiune, oboseala ochilor, alte cauze. Modificările la nivelurile de hormoni și ale chimiei corpului pot juca un rol în apariția migrenelor.

Tratamentele conservatoare, cum ar fi compresele calde și odihna pot fi eficiente pentru multe femei, dar, uneori poate fi necesar să apelați la medicamente, cum ar fi paracetamolul (acetaminofenul). Asigurați-vă că medicamentele pe care le folosiți sunt sigure în timpul sarcinii.

Când durerile de cap sunt un simptom al unei probleme?

Atunci când o durere de cap în timpul sarcinii este însoțită de amețeli, vedere încețoșată, sau pete oarbe (scotoame), este timpul să apelați la obstetrician sau medicul de familie. Acestea pot fi semne de preeclampsie, o afecțiune care se dezvoltă în a doua jumătate a sarcinii. Aceasta este marcată de tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), proteine în urină, și, de obicei, umflarea  picioarelor.

Lăsată netratată, preeclampsia poate duce la eclampsie, care include convulsii. Ambele afecțiuni sunt periculoase pentru sănătatea mamei și trebuie tratate în regim de urgență. În unele cazuri, singurul tratament este nașterea copilului. Asigurați-vă că ați discutat orice problemă legată de durerile de cap sau alte simptome cu medicul obstretician sau cel de familie. El se va asigura că sunteți monitorizată și tratată în mod corespunzător.

Când să chemați doctorul?

În mod normal, nu trebuie să îți faci prea multe griji pentru durerile de cap, dar unele dintre ele pot fi periculoase, și anume, cele din timpul sarcinii. Migrenele nu se înrăutățesc neapărat în timpul sarcinii, și pot fi tratate destul de ușor, dar uneori, o durere de cap poate fi o avertizare a mai multor probleme grave.

Atenție, aproape orice medicament luat în timpul sarcinii trece prin placentă putând afecta sănătatea bebelușul din burtică. În plus, dacă femeia este însărcinată sau vrea să rămână gravidă, nu are voie să ia decât medicamentele aprobate de medic.