Pentru că fiecare sarcină este absolut diferită, a doua ta experiență poate fi o combinație de simtome deja cunoscute din experiența anterioară, dar și altele pe care nu le-ai mai întâlnit. Dacă îți dorești un al doilea copil, atunci trebuie să știi că îți vei da seama mai ușor dacă ești însărcinată sau nu.
Absența menstruației
Este primul simptom al unei sarcini. Lipsa menstruației se mai numește și amenoree. Menstruația reprezintă perioada lunară când ovulul nefecundat este eliminat. Dacă aceasta lipsește, înseamnă că ovulul s-a întâlnit cu un spermatozoid și a fost fecundat. La a doua sarcină, amenoreea vine însoțită deseori și de alte simptome cum ar fi: cefalee, acnee și durere pelvină. Dacă ultimele 2 – 3 menstre ți-au lipsit, atunci este cazul să efectuezi un test de sarcină.
Crampe mai accentuate
Se declanșează după implantarea ovulului în uter, când acesta începe să se dilate foarte încet pentru a face loc fătului. Crampele în zona pelvină fac parte din lista cu cele mai întâlnite simptome la a doua sarcină. Nu uita că înainte de atașarea ovulului poți experimenta așa-numita sângerare de implantare, care este asemănătoare din anumite puncte de vedere cu menstruația. Durerea are aceeași intensitate, dar cantitatea de sânge este mai redusă.
Grețurile matinale
Sunt un disconfort resimțit de peste 70% dintre femeile însărcinate. Chiar și la a doua sarcină, greața îți poate da bătăi de cap. Dereglările hormonale sunt de vină pentru starea de rău pe care o ai. Nu există un tratament care să-ți îmbunătățească starea, dar grețurile dispar în mod natural din al doilea trimestru de sarcină.
Burtica se vede mai repede
Chiar dacă pare un simptom ciudat, mușchii abdomenului și uterul sunt deja slăbiți și elastici de la prima sarcină. De aceea, este posibil ca la a doua sarcină burtica să se dezvolte mai repede și să fie mai mare în ultimul trimestru.
Constipație din primele săptămâni
Deoarece metabolismul încetinește din cauza estrogenului și a progesteronului. De aceea, în timpul sarcinii incipiente femeile sunt balonate indiferent de alimentele pe care le consumă, iar eliminarea materiilor fecale se face foarte greu. Din păcate, constipația persistă pe durata tuturor celor 9 luni de sarcină, dar poți ajuta la ameliorarea ei prin hidratare intensă și o alimentație pe bază de fructe și legume.
Sensibilitatea sânilor
Ai simțit asta și prima dată, fiind un semn pe care îl poți observa și la a doua sarcină. Odată cu transformarea ovulului în embrion, sânii se pregătesc pentru lactație, așa că pieptul tău va crește brusc în volum, va fi sensibil la atingere, iar mameloanele vor prinde o nuanță de maro închis.
Urinare frecventă
Apare imediat după concepție, deoarece volumul de sânge care ajunge la vezica urinară crește cu peste 50%. Dacă simți nevoia să mergi la baie chiar și după un pahar cu apă, atunci poate fi vorba de o a doua sarcină.
Oboseală accentuată
Nivelul crescut de progesteron este responsabil de lipsa de vlagă pe care o ai, indiferent cât de puțină activitate fizică desfășori.
Schimbări bruște de dispoziție
Acestea sunt cauzate și de stresul din viața cotidiană. Dacă ai devenit foarte emotivă de la un timp, se poate ca un al doilea bebe să fie pe drum.
Multe mămici trec prin a doua sarcină foarte ușor, chiar dacă au aceleași activități fizice ca de obicei
Un alt punct de care trebuie să ți cont la sarcina cu al doilea copil este de a nu îți neglija primul pui. Dacă diferența de vârstă între copii este una mică, cu atât mai mult micuțul tău are nevoie de tine. Trebuie să-i explici rolul de frate sau soră mai mare pe care îl va avea. De asemenea, asigură-l că nu va fi neglijat după venirea mezinului pe lume. Dacă ai îngrijorări despre viața cu 2 copii, încearcă să discuți cu mămici care deja au născut de mai multe ori. Stresul nu te ajută nici pe tine, dar nici pe bebelușul tău, așa că ia totul ca pe o transformare frumoasă din viața ta.