mamaplus

Depășirea celor 42 de săptămâni de sarcină este mult prea riscantă

-
//
11.11.2019

Cercetătorii din Suedia au anulat un studiu amplu făcut asupra femeilor care au avut sarcini ce au durat mai mult de 40 de săptămâni (sarcini considerate la termen fiziologic complet), după ce 6 bebeluși au murit, scrie dailymail.co.uk.

Obiectivele respectivului studiu erau să fie analizate rezultatele legate de sănătatea bebelușilor și mamelor care au născut la 41 de săptămâni, în comparație cu cele ale bebelușilor și mamelor care au născut la 42 de săptămâni, dar și să se observe dacă în această ecuație joacă vreun rol și factorii demografici și tipurile de personalitate a mamelor. La studiu au participat 2700 de femei însărcinate.

Potrivit Daily Mail, în multe spitale suedeze este o practică standard ca nașterea să nu fie indusă până la 42 de săptămâni, dar acești bebeluși nu primesc suficient oxigen, fiind mai mari decât în mod normal. Legat de continuarea studiului, cercetătorii au susținut următoarele: „Credem că nu este corect din punct de vedere etic”.

Maria Lärka și Christer Nilson, doi părinți dintre cei care au participat la studiu, au declarat pentru un post local din Suedia că bebelușul lor a murit cu o zi înainte de data pe care au fixat-o cercetătorii în cadrul studiului. „Dacă nașterea ar fi fost indusă cu o săptămână mai devreme, nu ar mai fi fost nevoie să pregătim acum înmormântarea lui”, a spus mama bebelușului mort. „Este destul de grotesc, ca o loterie cu viața umană”, a mai adăugat tatăl copilului.

Nașterea se declanșează, în mod normal, undeva între 37 și 41 de săptămâni de sarcină. Sub 37 de săptămâni este considerată naștere prematură. Între 41 și 42 de săptămâni este considerată sarcină prelungită cronologic. Cele mai multe studii sugerează ca după ce se atinge pragul de 41 de săptămâni mama ar trebui să ia în calcul inducerea nașterii, iar prelungirea până în 42 de săptămâni să fie făcută doar în cazuri excepționale și doar sub supravegherea atentă a specialistului. Studiul a arătat că depășirea celor 42 de săptămâni de sarcină este mult prea riscanta și pune în pericol dezvoltarea și chiar viața bebelușului.