Alături de grețurile matinale, foamea incontrolabilă reprezintă un simptom specific sarcinii, cu care se confruntă majoritatea gravidelor. Află în continuare ce se ascunde în spatele acestei senzații și ce poți face ca să o ții sub control.

Unele femei observă o creștere a apetitului începând din primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, majoritatea resimt o senzație pronunțată de foame în timpul celui de-al doilea trimestru, atunci când dispar grețurile matinale.

Principalul motiv pentru care apare senzația puternică de foame în cel de-al doilea trimestru de sarcină este fătul care crește și care are nevoie de nutriție pentru a se dezvolta corespunzător. În plus, corpul tău are nevoie de caloriile suplimentare pentru a se adapta modificărilor prin care trece în perioada gestațională.

Nivelul de progesteron din corp crește în primul trimestru de sarcină, motiv pentru care simți senzația de greață (grețurile matinale) și un nivel ridicat de foame. În timpul sarcinii femeile ajung să aibă o cantitate mai mare de sânge, ce necesită calorii pentru a se menține. Aceasta cauzează o foame intensă și pofte alimentare.

Se întâmplă de obicei în intervalul 7-12 săptămâni de sarcină, când ai putea începe să detești alimentele pe care le-ai plăcut anterior și să dezvolți pofte pentru alte alimente. Deși este important să consumi multă apă în sarcină, dacă exagerezi cu lichidele mucoasa ta stomacală se va întinde și vor apărea senzații intense de foame. Este bine să limitezi aportul de lichide în timpul meselor deoarece stomacul tău se umple mai rapid când ești gravidă, fiind împins de către bebelușul tău care crește.

Nu în ultimul rand, foamea în timpul ultimelor trimestre de sarcină se poate datora producției de lapte, corpul tău pregătindu-se pentru naștere.

Sfaturi pentru crizele de foame în sarcină

Verifică numărul de calorii consumate. În primul trimestru de sarcină majoritatea mamelor nu au nevoie de calorii suplimentare. În cel de-al doilea trimestru vei avea nevoie de 350 calorii în plus față de alimentația ta normală, care ajunge la 500 în cel de-al treilea trimestru. Ai grijă să nu exagerezi cu consumul alimentar.

Evită deshidratarea. Uneori poți confunda deshidratarea cu foamea când corpul tău lucrează intens și solicită mai multe lichide în timpul sarcinii. Vei avea nevoie să refaci nivelul de lichide din corp, așadar bea 12-13 căni de apă pe zi, chiar mai multe dacă afară este o temperatură ridicată și transpiri abundent. Evită băuturile dulci precum sucuri și rămâi la fresh-uri proaspete sau apă.

Optează pentru mese sănătoase. Asigură-te că alimentația din sarcină este sănătoasă și îndestulătoare. Apelează la alimente proaspete, integrale, în locul celor procesate sau rafinate. Pentru energie suplimentară, combină cereale integrale sau fructe cu grăsimi sănătoase (lactate sau unt de arahide) și proteine. Poți alege alimente care presupun un proces masticator mai lung deoarece te vor ajuta să te simți mai plină. Un castron imens de salată cu nutrimente și fibre te va satura mai mult decât spaghetele.

Ține gustările la îndemână. În cazul în care nu ești acasă și simți senzația puternică de foame, este bine să ai la îndemână un pachet de nuci sau un amestec la care poți apela cu ușurință, în loc să optezi pentru alimente nesănătoase de tip junk food sau fast food.

Mănâncă puțin și des. Împarte cantitatea de mâncare în mai multe mese mici în loc să optezi pentru cantități mari la fiecare masă. Cea din urmă va cauza mai multă balonare, gaze și arsuri în capul pieptului.

Evită tentațiile culinare. Poți să te înfrupți o dată pe săptămână din desertul preferat sau să guști de câteva ori din alimentul preferat, dar în general este bine să eviți alimentele de tip junk food; nu le cumpăra și nu le păstra la îndemână în casă.

Ai grijă la greutatea acumulată în sarcină. Vei acumula inevitabil kilograme în plus în sarcină, așa că este important să te asiguri că obiceiurile tale alimentare nu contribuie la ea semnificativ. Dacă consumi alimente nesănătoase poți ajunge să te îngrași și să suferi și de probleme de sănătate precum diabet sau afecțiuni cardiace dacă ești deja susceptibilă la ele. Dacă observi un număr prea mare de kilograme prea rapid mergi la medic pentru a te ajuta la identificarea cauzei.